enbg

Иван Кулеков, 18 юли 2013 г.

18.7.2013 | коментара

В навечерието на заседанието на съда по делото за екстрадиция на Гергана Червенкова, Иван Кулеков разказа в „Шоуто на Слави“ какви са според него вариантите за решение.

Кулеков започна така: „Преди месец заседанието на съда беше отложено за утре, тъй като липсваха няколко документа по делото, които американската страна трябваше да представи на съда. Тези документи вече са получени и тяхната липса не може да бъде причина за ново отлагане на заседанието. Но и в новополучените документи няма нито едно доказателство за вината на Гергана. Това обаче не е пречка нашият съд да осъди Гергана на екстрадиция, защото ние сме подписали такъв договор с американците. Нашият съд се намира в жалкото положение на някакъв си Филип Златанов, на който някакъв си Цветан Цветанов и някакъв си американски агент са му наредили да запише в тефтерчето си – „С цел да се подпомогне политическата кариера на Ц. Ц. да се удари Гергана Червенкова“. Утре българският съд ще трябва да решава не само казуса с Гергана, но и казуса за собственото си достойнство.“

Кулеков обясни, че ако бъде осъдена на екстрадиция Гергана ще прекара още най-малко година в американски затвор, тъй като заседанието на американския съд е насрочено за септември догодина, а след това делото може да бъде отлагано с години. Според него, ако вземе такова решение „българският съд на практика ще осъди един невинен българин на няколко години американски затвор“. Кулеков разказа още, че другите подсъдими по това дело в Америка са на свобода под гаранция от половин милион долара: „За чужд гражданин тази гаранция би била многократно по-висока и е невъзможно да бъде платена от семейството на Гергана“. Според Кулеков, ако постанови екстрадиция, съдът трябва да обясни и на децата на Гергана защо е изпратил майка им в американския затвор.

Иван Кулеков изказа надежда, че съдът може и да откаже екстрадиция. „Според договора за екстрадиция със САЩ, България може да откаже екстрадиция на български гражданин, ако в страната е заведено дело срещу него по същото обвинение“, обясни той. Но тъй като според американската прокуратура обвиненията срещу Гергана не са престъпления по българските закони и единственото обвинение, което е наказуемо и у нас, и в САЩ, е това за пране на пари.

„Аз днес говорих с Гергана и колкото и ужасно да звучи, нейната молба е срещу нея да бъде заведено дело. Тя си представя, че може да отиде при главния прокурор и да му каже – аз прах пари, арестувайте ме. Нямам доказателства за това, но моля ви, заведете ми дело“, разказа Кулеков. Според него последното нещо, което може да се направи, е да се промени договора за екстрадиция със САЩ: „Той е унизителен както за страната, която го е подписала, така и за страната, която го е продиктувала. Това вече се обсъжда в парламента и промяната на този договор е внесена в законодателната комисия на Народното събрание“. Иван Кулеков призова българите, като гражданско общество, да настояват за спешна промяна на този унизителен договор: „Човешкият живот и човешкото достойнство нямат цена, която да не си заслужава да бъде платена. Спасявайки Гергана, ние спасяваме себе си, а не оставаме равнодушни зяпачи на една чужда трагедия. Няма да дадем Гергана!“ – завърши той.

Цялото предаване от 18 юли 2013 г.