enbg

Иван Кулеков и Филип Станев за атентата във Франция

7.1.2015 | коментара

Сценаристите Филип Станев и Иван Кулеков разговаряха със Слави по повод на атентата срещу редакцията на вестник “Шарли Ебдо” в Париж.

„Тероризъм срещу свободата“ нарече атаката Иван Кулеков и продължи с размисли по темата: „Дълго време в историята конфликтът е бил между диктатурата и свободата. И много често свободата е побеждавала диктатурата. В този случай ми се струва, че конфликтът е между свободата и бога, както го разбират тези хора. И не съм сигурен дали свободата може да победи бога.“ Филип Станев каза, че няма нещо, което може да оправдае подобен атентат: „Нищо не може да бъде поставено на кантар с човешкия живот – нито религия, нито убеждения, нито сатиричен вестник, нито произход, нито националност, нито цвят на кожата, нито пол…“

Слави попита Иван Кулеков дали, ако той работи в сатиричен вестник, би пуснал такава карикатура за Мохамед, на което писателят отговори: „Мисля, че не. За съжаление. Защото знам, че ще обидя тези хора. Това тях ги засяга много дълбоко, засяга същността им. Все едно да направиш нещо срещу детето му.“ Според Филип Станев светът трябва да стане като това, което се е случило във филма „Аватар“: „Трябва да можем да се разбираме един друг и не само да пускаме такива карикатури, и не само да приемем различието, а да можем да погледнем през очите на другия“.

Слави изрази мнение, че в съвременния свят, в който всички се опитваме да живеем заедно, ние „сме принудени, като във всяко едно нормално човешко семейство, да правим компромиси“. Според водещия, ако не правим компромиси едни с други, няма да можем да живеем заедно. Но процесът трябва да е двустранен и реципрочен. „Затова са необходими принципите. Ако нямаме принципи – дали в морално, дали в законово, дали в каквото и да е друго отношение, как ще имаме ние на какво да стъпим и около какво да живеем?“, попита Слави. Според него свободата на словото е ненарушима и не трябва да се съобразява с това, че някой може да се обиди, а, ако се налага, за принципите трябва и да се воюва.

Слави и Иван Кулеков се обединиха около мнението, че хората, които умряха за карикатурите си, а чрез тях и за свободата на словото, са герои. Кулеков каза, че сатирата се е превърнала в оръжие сега, когато истинското оръжие е застанало срещу нея. Филип Станев допълни, че всички религии казват „не убивай“ и няма правила и принципи, заради които можеш да убиваш.

По-рано в предаването събеседници на Слави Трифонов бяха заместник министър-председателят по координация на европейските политики на България и бивш еврокомисар – Меглена Кунева  и журналистът Георги Коритаров .

Цялото предаване от 7 януари 2015 г.