enbg

Иван Кулеков за ситуацията в Македония, 21 май 2015 г.

21.5.2015 | коментара

Иван Кулеков, който посети Македония в разгара на политическата криза, разказа пред водещия Слави Трифонов своите впечатления за събитията в западната ни съседка. Съвсем скоро в „Шоуто на Слави“ Иван Кулеков ще представи и филм за протестите и контрапротестите в Македония.

В началото на разговора си със Слави Иван Кулеков представи данни от последното преброяване в Македония, според което за българи са се самоопределили едва 1417 човека. Слави Трифонов се изненада от това число, тъй като по официална информация в Македония живеели 70 000 души с български паспорти.
„Какъв българин си като не смееш да кажеш, че си българин?“ – попита емоционално Иван Кулеков по повод на тези 70 000 и заяви, че България дължи огромно уважение към онези 1417 души, които са се осмелили да се нарекат „българи“.

Иван Кулеков сподели, че ситуацията в Куманово вече е спокойна и че, ако е имало идея да се създаде етническо напрежение между албанци и македонци, то тя не е успяла. „Има напрежение между македонците – разделени са на две партии – управляващата с Никола Груевски и опозиционната на социалдемократите със Зоран Заев“, обясни сценаристът. Иван Кулеков довери, че неговите „положителни настроения“ са към опозицията, която иска оставката на премиера Никола Груевски. „На митинга на опозицията чух такива вдъхновяващи думи за свобода, за това да си свободен, каквито може да каже само човек, който току-що е излязъл от затвора и се е почувствал свободен“, сподели Иван Кулеков.

Сценаристът говори и за множеството новоиздигнати паметници в Скопие. Според него в столицата на Македония е поставен паметник навсякъде, където може да се постави. „Дори в стаята ми в хотела имаше един, вдигнал юмрук“, обрисува ситуацията Кулеков.
„Всички тези грамадни паметници създават чувството, че си някакво нищожество, казват ти точно какъв си, че ти трябва да вярваш на тях“, заяви той и допълни: „Македония е в безпътица, тя няма приятели, поне властта казва, че няма приятели, че всички са й врагове – и българите й са врагове, и гърците й са врагове, и албанците й са врагове, за сърбите нищо не казват.“

Иван Кулеков сподели и какви са настроенията на македонците спрямо българите. Според него обикновените хора се отнасяли много положително към България, особено по-младите. „…По-възрастните, които са обработвани десетки години от сръбската пропаганда, смятат, че ние сме им врагове, че ние искаме да превземем Македония“, завърши своя разказ Иван Кулеков.

Цялото предаване от 21 май 2015 г.