enbg

Иван Кулеков за Деня на храбростта и Празника на българската армия

5.5.2017 | коментара

В специалното издание на „Шоуто на Слави“, посветено на Деня на храбростта и Празника на българската армия, Иван Кулеков представи видео материали с проф. Божидар Димитров. Те са заснети на бойните полета, на които – след Освобождението – българската армия защитава бъдещето на новата българска държава.

„В България остават все по-малко хора, които познават войната. От устата на все по-малко хора ние можем да чуем истината както за готовността на човека да даде живота си, за да защити своето отечество, така и истината за страха и смъртта на бойното поле“, каза Иван Кулеков. Той изрази възмущението си от това, че днес желаещите власт са превърнали Празника на българската армия и героизма на 155 000 български войници в „свой личен празник, в своя лична заслуга“.

Иван Кулеков разказа, че на бойните полета, които е посетил с проф. Божидар Димитров, е усетил „попилата в земята кръв“. „Днес ми е трудно да свържа в едно вкуса на гергьовското агне и „Айде, когато сме най-зле, тъй да сме!“ с мисълта за загиналите български воини“, каза Иван Кулеков.

В първото видео може да видите разказа на проф. Божидар Димитров за това защо Гергьовден е празник на българската армия. „Когато приема християнството, цялата ни армия е на коне. Това е конна армия“, каза проф. Димитров. По тази причина, по думите му, при избора на свой покровител, армията ни избира „конен“ светец – Свети Георги.

Проф. Божидар Димитров разказа още за областите в България, в които няколкостотин години не е стъпвал враг, както и за изграждането на армията ни след 1878 година, когато тя има за цел да обедини всички български земи. „Българската армия е една от най-важните институции в българската действителност. Куриозното е, че тя предхожда дори държавата. И действително не би могло да има държава, без да има българска армия. Тя е тази, която ще отбрани общността, ще й спечели територия, ще отбрани територията и ще я защитава и в бъдеще. Затова българската армия е институция, съществуваща преди държавата“, каза проф. Димитров.

Второто видео на Иван Кулеков с проф. Божидар Димитров е заснето в района на Сливница и Гургулят. Там през 1885 г., по време на Сръбско-българската война, българските малки гранични поделения успяват да удържат устремилата се към София сръбска армия. „В продължение на 3 дни, до пристигането на редовната ни войска от турската граница – това е нечуван подвиг в историята на нашата армия – битката е била за всеки човек и за всяка минута. Шипченската епопея в нашата история има много продължения“, разказа преди видеото Иван Кулеков.

Във видеото проф. Божидар Димитров определи сражението при Гургулят като „второто по важност в Сръбско-българската война след сражението при Сливница“. В него той разказа подробности за битката при Гургулят, за най-големия паметник в Сръбско-българската война, за смелостта на българската армия и за отряда на капитан Бахчеванов.

„Ние се бием на своя собствена територия във всичките 5 войни“, каза проф. Димитров. Той допълни, че българските войници са били обучени да се бият за своята земя и даде за пример Първата ни шопска дивизия през 1916 г., която не желае да влиза в сражение за чужда територия.

По думите на проф. Божидар Димитров най-големите успехи на българския войник са били тогава, когато той е в настъпление. „Неговият дух е неудържим, той трябва да е в настъпление! Така е било още от 680 година, така е и до наши дни“, каза той.

„Аз мисля, че и сега има достойни хора, които в подобни случаи биха проявили същия героизъм“, сподели след края на видеото Иван Кулеков. „Сигурен съм в това“, допълни Слави Трифонов. „Нашият генетичен код е такъв, не може да бъде друго. Не може!“, каза още водещият.