enbg

Иван Кулеков за действията на главния прокурор Сотир Цацаров

12.7.2016 | коментара

Иван Кулеков коментира изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, от което става ясно, че той събира информация за хората, които са „опозиция на властта“, в случая – подписалите се под искането за оставката на Вежди Рашидов.

Изказването на Цацаров:
“Много внимателно четох текста на хората, които призовават за оттеглянето на Вежди Рашидов и после много внимателно изчетох техните имена. Вътре са хора, които са искали оставките поне на 10 човека, които по професия, т.е. по занятие работят това. Включително и моята. Вътре има подписи на хора, които са роднини или близки на министър, който седи в същата зала на Министерския съвет, в която стои и Вежди Рашидов”.

Кулеков каза, че това му прилича на лош превод на изказване на Андрей Вишински, генерален прокурор на Съветския съюз по времето на Сталин и един от главните виновници за политическите репресии на Сталинския режим, започнали през 1930 година. От думите на Иван Кулеков стана ясно, че по време на този генерален прокурор са били арестувани милион и половина политически „неблагонадеждни граждани“, като половината от тях са били екзекутирани.

„26 години след падането на съветския режим, в България се оказва, че главният прокурор на републиката – съвсем в духа на генералния прокурор на Сталинския съветски съюз – се занимава със събиране на информация за хора, които си позволяват да бъдат опозиция на властта“, коментира Иван Кулеков. Той се възмути и от „наглостта, произтичаща от неограничената му власт (б.р. на главния прокурор), да осъжда гражданската позиция на „роднини или близки на министър, който седи в същата зала на Министерския съвет, в която стои и Вежди Рашидов”. Според Иван Кулеков става въпрос за дъщерята на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е подписала декларацията срещу Вежди Рашидов. „Защо ли си спомням, че прокурорът Вишински започва чистката около Сталин, заради нелоялност на роднините на членовете на Политбюро? Защо министър Бъчварова мълчи, когато главният прокурор се намесва в живота на нейното семейство? Кое е по-важно за един български министър, г-жа Бъчварова, – честта или властта?“ – запита Кулеков.

„Няма по-категорични признаци за диктаторски режим в една държава от това главният прокурор да е главен обвинител срещу свободата на гражданите и главен адвокат на правителството, на премиера, който, както ни е известно от един записан разговор „Сам си го е избрал“, заяви Иван Кулеков. За финал той се обърна към главния прокурор с думите:
„Г-н Цацаров, разбрахме, че вие имате списък с всички граждани, които са искали вашата оставка. Към този списък още в момента с чиста съвест, каквато несъмнено е вашата, може да добавите още две имена: Слави Трифонов и Иван Кулеков.“

Цялото предаване от 12 юли 2016 г.