enbg

Иван Кулеков: „Всяка диктатура започва с цензура и завършва с кръв“

19.4.2017 | коментара

Във връзка с последните събития от съседна Турция, където след успех на референдума президентът Ердоган си извоюва още права, излъчихме видео материал, заснет от Иван Кулеков в Турция преди 4 години. Във видеото се вижда острата позиция на младото поколение, излязло на улицата, което протестира срещу действията на тогавашния премиер Ердоган.

Ето какво каза Иван Кулеков след края на видеото:

„Така изглеждаше Истанбул преди 4 години, когато младите хора на Турция се бореха страната им да не се превърне в султанат. В неделя те загубиха битката. Победи безпросветният фанатизъм. За един ден Турция се върна с един век назад. Част от тези, които бяха на барикадите или участваха в демонстрациите на площад Таксим, със сигурност са гласували с „НЕ“ на референдума, друга част не са гласували, защото са в затворите, а след като Ердоган въведе смъртното наказание, може би няма да бъдат сред живите.
Но Турция не е Ердоган и те, половината от населението на страната, едва ли ще се примирят със съдбата си да бъдат безправни поданици на султана. Ние, българите, знаем какво е султан, знаем какво е диктатор. Когато слушах онзи младеж на барикадата да крещи, че не иска султан, аз чувах глас, който идваше от българската история.
Следя събитията в Турция от идването на Ердоган на власт и много добре си спомням, че всичко започна с – в началото ограничаване, а после и със забрана на свободното слово – и в турските вестници, и в турската телевизия. Всяка диктатура започва с цензура и завършва с кръв.
Що се отнася до България, всички казват, че тук няма цензура, защото цензура е, когато държавата ограничава тази свобода. Тук я ограничават собствениците на частните медии. Само че свободата на словото не е частна собственост. Тя не е бизнес. Свободата на словото не може да бъде закупена, продадена и препродадена нито за двеста, нито за 600 милиона. Свободата на словото е заплатена със смъртта на стотици хиляди българи и смисълът на съществуването на всяка медия и на всяка държавна институция е да отстоява тази свобода. Всеки опит за ограничаване на свободното слово, всеки опит за презрително отношение към мнението на българския народ, всеки опит за авторитарно управление води към Ердоган.“

Цялото предаване от 19 април 2017 г.