enbg

Иван Колев за извънредната ситуация в Бургас

25.10.2017 | коментара

Иван Колев, заместник главен редактор на Флагман.Бг, коментира по телефона от мястото на събитието какво точно се случва в наводнените райони на Бургаска област.

„В Равнец щетите са доста големи“, каза той. „Лошата новина към този час е, че жертвите официално са 3, но неофициално, до няколко часа, ще станат 5“, допълни Колев. По думите му един от оцелелите е в много тежко състояние, според лекарите – „несъвместимо с живота“, а тялото на съпругата му все още не е открито от спасителните екипи. Иван Колев разказа, че водата е придошла и е заварила хората в съня им. Останалите жертви са възрастни хора, които са трудно подвижни. „За съжаление бедствието удари най-уязвимите хора. Тези, на които най-трудно може да се помогне“, каза Колев.

По думите му село Черни връх е най-сериозно пострадало. Той разказа, че хората от селата виждат като причина за наводнението изпускане на язовир, но официална информация за това няма.

Иван Колев предположи, че е възможно голямото количество валежи да са причина за наводненията. Другото предположение, върху което работи, е възможността „частично прокопана дига на язовира в село Трояново“ да е причинила бедствието.

На въпрос дали вярва, че този път истината ще излезе наяве, Иван Колев каза: „Нямаме доверие в институциите, това е истината“. Според него пострадалите хора отказват да приемат официалната версия за случилото се. „Те смятаха, че някой някъде е изпуснал някакъв язовир. И бяха убедени в това“, допълни Колев.

Цялото предаване от 25 октомври 2017 г.