enbg

Иван Гарелов, 30 октомври 2018 г.

30.10.2018 | коментара

Актуален гост в предаването беше журналистът Иван Гарелов с коментар за случващото се около протестите на майките на деца с увреждания и поведението на Валери Симеонов. Иван Гарелов сподели защо според него вицепремиерът трябва да подаде оставка и да напусне политиката, както и какво мисли по темата за протестите в България, засегната и в статията му „Замириса на 2013-та година“.

В началото на разговора Иван Гарелов коментира поведението на вицепремиера Валери Симеонов така: „Проблемът в него е много по-дълбок – този човек е опасен. Защото той е от тази порода хора, които вярват на това, което казват. Той не го казва, за да се хареса на някого или да се подмаже на някого, или да търси избиратели – той е убеден в това, което вярва. Това е най-опасното нещо, защото такива хора, когато имат власт, стигат до край“, каза гостът.

Според него в историята има много примери за властимащи с подобен тип характер на диктатори. „Един човек с такъв характер, такава непоколебимост в това, което вярва, ако му се предостави власт, той може да стигне много далече. Затова, според мен, Валери Симеонов не е човек, който просто трябва да си подаде оставката. Той трябва да си отиде от политиката веднъж завинаги за доброто на всички, дори за неговото добро“, заяви журналистът пред камерите.

По думите на Иван Гарелов в медиите се наблюдава леко забравяне на случая, „замазване“. „Дори бих казал – ами, че той не е толкова лош човек – това е по някакво нареждане, за да може да се забрави случаят и да отмине“, допълни Гарелов. Той сподели още, че когато напише нещо по случая, колеги от медиите се радват, защото „те, работейки в тези медии, нямат възможност да го кажат“.

Водещият Слави Трифонов смята, че за сегашните протести няма такова активно внимание сред хората, както през 2013-а по време на протестите срещу Делян Пеевски, който бе назначен за председател на ДАНС и по-късно срещу правителството. „Забележи, във Фейсбук има такъв профил, в който са се записали 14 хил. души в подкрепа на майките, на протест, а на протест има 200 души“, каза Слави.

Иван Гарелов смята, че за да има промяна в ситуацията са нужни усилия и единност. Недостатък на българите, според него, е трудността да обединят усилията си, когато искат да постигнат нещо и затова са понесли много неща чрез дълго търпение. Той обясни, че макар всеки да е недоволен от нещо, хората не се обединяват и чакат нещо да се случи. „За да победим, трябва да сме единни и смели“, заяви журналистът.

„Въпросът е така да променим системата, че да не могат да се възраждат фигури като Валери Симеонов“, каза Иван Гарелов. За финал той сподели своето виждане за нещата: „Аз мисля, че все пак голямата грешка на това да злоупотребяваш с търпението на хората е, че се получават натрупвания. Това натрупване ще доведе до някоя експлозия.“

Цялото предаване от 30 октомври 2018 г.