enbg

Иван Гарелов, 29 юни 2016 г.

29.6.2016 | коментара

Слави Трифонов разговаря за атентата на турското летище Ататюрк с журналиста Иван Гарелов, който през цялата си професионална кариера следи събитията в Близкия Изток и Балканите. В началото въпросите на водещия бяха обединени около това защо атентатът се е случил точно в Турция – eдна мюсюлманска държава, която доскоро негласно подкрепяше и търгуваше с ИДИЛ, която, след години на разрив, тази седмица възстанови дипломатическите си отношения с Израел, и държава, в която на практика се води гражданска война срещу кюрдите.

Иван Гарелов започна с думите, че историята се забърза и че ни се припомня отново, че главната опасност срещу европейската цивилизация идва от ислямския джихад. “За Турция конкретното е това, че тя се забърка в разнопосочни войни и фронтове и се отвори много“, констатира журналистът. Той отбеляза и факта, че тази седмица Турция е затворила два от тези фронтове – единият с Израел, другият – с Русия, което е било много важна стъпка, в резултат на преоценка от страна на Ердоган.

Този атентат идва да покаже колко неясно е всичко в Турция, счита Гарелов. По отношение на това кой стои зад атентата той каза, че невинаги тълкуванието, което дават официалните власти в Анкара, е точното, защото „те винаги сочат кюрдите, те са им най-виновни“. „Тълкуванието, което дават някои специалисти, които аз уважавам, че ИД отмъщава на Турция, за това, че тя изпрати тюркменски – това са протурски части, заедно със сирийски бунтовници срещу един граничен град, където за джихадистите това беше отправната точка, за да отидат на фронта, и това е отмъщението, защото без тази опорна точка движението става доста трудно и затова атаката е срещу летището в Истанбул“, коментира Иван Гарелов. Журналистът разсъждава над това, че понякога в Турция се случват и провокации, които могат да служат на правителството да посегне с по-силна ръка в някои от своите войни, които води. „Но случаят е много драматичен, това са много жертви. Повече прилича на Ислямска държава, наистина“, каза Гарелов, като след това бе категоричен, че това не е отмъщение за това, че Ердоган прави стъпка към Русия, най-малкото защото не е имало време за подобна реакция.

Иван Гарелов изрази тревога, че тази драма започва да се разиграва все по-близко до нашите граници. Досега ни се разминава затова, че не сме замесени пряко, смята Гарелов. По отношение на мерките за сигурност, с които България трябва да се заеме, той каза следното: „Знам едно от живота – на нас не са ни се случвали досега големите драми и затова, когато се случи, тогава ще разберем.“ Гарелов изрази мнение, че „не трябва да се задоволяваме с това да замазваме нещата“ и каза, че политиците мислят само за пиар – „на всяко нещо му слагаме етикет, да го смекчим, да го замажем“.

След това гостът и Слави Трифонов коментираха престрелките в Силистра и криминалните прояви в страната като цяло. Гарелов насочи вниманието към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова: “Тази жена беше един прекрасен социолог. Спомням си, че когато правиха това правителство, тя изигра много съществена роля там – водеше коалиционните преговори – умна, деликатна и т.н. Всеки в България вижда, че не се справя като министър на вътрешните работи. (…) И ако Бойко Борисов е загрижен за нейното бъдеще, защото той ще я изхаби като политик така въобще, виждаме, тя не е подходяща за там. Докато още има авторитета, който има, по-добре да даде на някой професионалист да се занимава с тази работа.“ Според Гарелов Бъчварова засега се справя да „поднася на обществото захаросани обяснения“ за това, което се случва.

Иван Гарелов изрази възмущение, че полицията не може да се справи с битовата престъпност, докато къщите на хората са ограбвани и през деня. На фона на това, че се пишат доклади какво трябва да се прави, той изтъкна, че откакто от 15 години живее в кв. Горна баня не е видял една патрулна кола. По думите му ние имаме голяма полиция от 60 000 души, има няколко крайни квартала в София и той не вижда какъв е проблемът една патрулна кола да обикаля нощно време.

Едната от сериозните причини за несправяне с битовата престъпност, според Гарелов, е вътрешният министър, а другата – въобще политиката на правителството. „Бойко оставя министрите си да правят гафове и той непрекъснато да ги замазва. Той да балансира. Добре, той от това трупа авторитет. Но политиката не върви, управлението не върви. Вижте в коя област не е така“, каза Гарелов.

Цялото предаване от 29 юни 2016 г.