enbg

Иван Гарелов, 15 януари 2019 г.

15.1.2019 | коментара

Журналистът Иван Гарелов гостува в предаването по повод задълбочаващия се цигански проблем.
„Това, което ме вбесява, е, че управляващите от всички цветове само плямпат празни патриотични приказки и вадят някакъв фалшив патриотизъм. А истината е, че проблемът с циганите е създаден точно от тях и те трябва да го решат. Истината е, че те са по-големите виновници от циганите, защото те ги направиха такива, каквито са в момента – с неприлагането на закона и купуването на гласовете им“, каза Слави Трифонов.

„Аз съм го казвал и преди 20 години – че начинът, по който ние третираме циганския проблем, ще ни доведе до положението да стигнем до някаква гражданска война вътре в страната, сами да си я предизвикаме. Един мой приятел, който живее и работи във Филиповци, той ми е разказвал и показвал какви са нещата – там вече едни млади хора се организират, имитират малко Черните пантери от Съединените щати, през 60-те и 70-те години. Разбира се, може би за добро, те нямат това образование и навици, за да са по-опасно въоръжени или по-правилно организирани, заради това при техните такива изяви те са със сопи, с брадви и т.н. Което е път по-неприятно за очите. И затова аз мисля, че ние вече се докарахме до там. Те вече тези хора – говоря сред циганите, сред по-младите от тях специално – те вече не говорят, че ще има гражданска война с българите, те вече смятат, че войната е започнала.“ – каза Иван Гарелов.

Иван Гарелов смята, че за решаването на проблема трябва последователност, строги, крайни мерки, но да бъдат съчетани и с подходящ подход. Този проблем обаче липсва в програмите на политиците, подчерта журналистът. „Като е толкова голям проблемът, защо в техните програми няма как те ще се справят с циганския проблем? Заобикалят го, защото е неприятен. Това е горещ картоф. Те са тези, които отгледаха този проблем, с годините те предпочитаха циганите да не бъдат образовани, да стоят така откъснати от обществото, защото по-лесно се манипулират“, каза Иван Гарелов. Той изрази мнение, че „задействането“ на Красимир Каракачанов е свързано с предстоящите избори.

Цялото предаване от 15 януари 2019 г.