enbg

Иван Гарелов, 13 юли 2017 г.

13.7.2017 | коментара

Журналистът Иван Гарелов гостува в „Шоуто на Слави“ и пред водещия Иво Сиромахов коментира напрежението в Асеновград, както и актуалните външнополитически теми.

Иван Гарелов сподели, че отдавна наблюдава опитите за решение на междуетническото напрежение, още от времето на Тодор Живков в родния си Пазарджик. „Всичко, което днес се говори за това, че при циганите има големи проблеми с безработица, престъпност – всичко това е казвано и предъвквано. Това, което бих напомнил, е, че ние отглеждаме такъв проблем, в сравнение с който утре бежанците и разни други такива ще ни се сторят като нещо много приятно“, заяви Гарелов. Той е съгласен с мнението на Иво Христов, че циганският проблем ще избухне като динамит, като детонатор на още по-големи и остри проблеми в България. „Държавата, с нейната намеса в циганския проблем, само е натрупала повече напрежение между тази общност и българското население“, допълни журналистът и даде пример със създаването на гетата, в които циганите се чувстват изолирани и унизени, с получаването на социални помощи, което е превърнато в „професия“. Според Гарелов циганите трябва да бъдат поставени от държавата на равна основа и да им се каже: „Дотук бе тази социална помощ, започвайте да работите, да учите, да се трудите и ще имате шанс да напреднете в обществото!“.

Иван Гарелов предупреди, че ако се допусне „големият взрив“, той може да доведе до кръвопролития. А за да не се допуска това да се случи, не трябва да се гледа към циганската махала с предубеждението, че тя е виновна за всичко. „Към циганския проблем трябва да има по-специално отношение, да се създаде атмосфера, в която да се търси разбирателство“, каза журналистът. Това според него трябва да е съзнателна политика. Той разкритикува политическите партии, че никоя от тях не предлага решения за този цигански проблем, който продължава да назрява в обществото ни.

Гарелов коментира и политиците, които хората по света избират в последните години. Той погледна към резултатите от изборите в САЩ, Франция, Австрия и резултатът от Брекзит във Великобритания от гледната точка на историята. „Всяко поколение живее с представата, че политиците от неговото време са най-великите или най-интересните. Този нов тип политици идва по-скоро не от търсенето на личността, екстравагантна или не, а просто политиката, с която бяхме свикнали да живеем от края на Втората световна война, тази политика вече е износена. Глобализмът, либералните идеи,… всичко това изведнъж се оказа, че не върши много работа.“ – именно това е причината според Гарелов хората напоследък да търсят „оригиналното“ – по-рядко леви радикали, по-често – десни радикали.

Според журналиста е трудно да се даде точна прогноза за бъдещето на Европейския съюз, но е сигурно, че „Европейският съюз няма да бъде никога повече това, което си представяхме, че ще бъде“. Той сподели наблюденията си, че в съюза започват и други деления, не само познатото „Европа на две скорости“. Журналистът обърна внимание към антируски настроените бивши соц страни от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) и прогнозира, че Полша ще играе все по-важна роля и в Европейския съюз, и в отношенията между САЩ и Русия.

Цялото предаване от 13 юли 2017 г.