enbg

Иван Бакалов, 18 септември 2013 г.

18.9.2013 | коментара

Журналистът Иван Бакалов беше гост в „Шоуто на Слави“ и коментира една от заявените от Реформаторския блок позиции, протестите и цялостната политическа ситуация в България.

„Много е трудно да кажеш нещо против протестите или против Реформаторския блок“ – започна Иван Бакалов. Журналистът сподели, че дори бил посъветван от приятели да внимава какво ще говори в шоуто, за да не го помислят за комунист. „Какво да кажа – ние сме вече 24 години след падането на комунизма, а тук има хора, които сънуват комунизъм. Връщал се комунистическият режим, Евгени Михайлов искаше да емигрира, каза, че се страхувал за живота си… Има хора, които живеят още в 1989 година. И така създават едно настроение, което е ненормално – човек не може да говори спокойно по някои въпроси, само защото някой можел да го помисли за комунист.“

Позовавайки се на думите на Томас Джеферсън, че „когато правителството се страхува от хората, имаме свобода, а когато хората се страхуват от правителството, имаме тирания”, Бакалов заяви: „Аз твърдя, че при предишното правителство хората се страхуваха.“ Затова според него отношението на нови политически формации, като Реформаторския блок, към Бойко Борисов и ГЕРБ е фундаментално и определящо.

„Реформаторският блок изказа една много колеблива позиция по отношение на ГЕР – продължи гостът. – В деня, в който представиха свой граждански съвет и обясниха, че той ще определя политиката на този Реформаторски блок, Радан Кънев се изказа като лидер на този блок и обясни каква ще е политиката: БСП и ДПС са мафия, ние с тях нямаме работа, а с ГЕРБ… те, ако слушат, ако следват нашите политики – нещо в този смисъл… Е, какво предлагаш на хората? Има хора, като теб, мен и много други, които не искат да гласуват за БСП, не искат да гласуват за ГЕРБ, искат някаква алтернатива… Появява се Реформаторски блок и той какво ти предлага? Ние сме алтернатива на БСП, а на ГЕРБ не сме. Така излиза на практика.“ Иван Бакалов сподели и наблюденията си, че за ГЕРБ са агитирали много широк кръг хора, които се смятат за десни: Йордан Соколов, Едвин Сугарев, Христо Мутафчиев. А изказването на Кънев, според Бакалов, прилича на думите на Волен Сидеров относно настоящото правителство.

„Демокрацията не е „да ги биеме“, както Бойко Борисов си го представя. Демокрацията е баланс на интересите в обществото“ – заяви Бакалов. Според него протестиращите е трябвало да формулират някакви конкретни искания за промени в Конституцията, което не се е случило.

Цялото предаване от 18 септември 2013 г.