enbg

Иван Бакалов, 16 октомври 2015 г.

16.10.2015 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше журналистът Иван Бакалов, който коментира бежанската криза и случая със застреляния на българо-турската граница мигрант. Припомняме, че при опита на 54 мигранти да влязат нелегално в България, един от тях беше убит от рикоширал куршум, изстрелян от български граничен полицай. 

Пред Слави Трифонов Иван Бакалов заяви, че инцидентът на границата е логичен и предупреди, че „България трябва да се подготви за щурм не на 50 души, а на много повече“. Според него случаят край Средец трябва да се разследва и инцидентът не бива да поощрява полицията да стреля, защото употребата на оръжие става при ясни и точни ситуации, указани в закона. 
Слави Трифонов от своя страна защити граничния полицай, който е произвел предупредителният изстрел във въздуха, тъй като е изпълнявал задълженията си по охрана на българската граница. 

Иван Бакалов пожела да се излезе от конкретния случай на българо-турската граница и разгледа събитията глобално. Редакторът на e-vestnik смята, че терминът „бежанци“, който се използва, не е точен. „Като става въпрос за бежанци, защо не минават през портата? Те минават през гората, през планината“, заяви Бакалов и видя картината като „нашествие на хора от Третия свят“. Той информира, че според европейската статистика само един от пет мигранти е бежанец от Сирия, а по негови данни – в българските бежански лагери от по 800 души, сирийците са не повече от 50. Журналистът отбеляза и факта, че България е отличникът на ЕС за 2014 г. като държавата ни е дала статут на бежанци на 95-96% от поискалите такъв. За същата година Германия е узаконила престоя на едва 45%. „Който поиска – ние му го даваме (б.а. статута на бежанец). Защо влизат през планината тогава? Очевидно нещо нередовно има в тая работа“ – констатира Бакалов. На хората, които заемат благородната позиция: „Ние сме хуманисти, тия хора са добри, трябва да ги пуснем“, журналистът отговори така: „Въпросът е какво идва насреща. Това са мюсюлмански общества, много от които живеят в Средновековието като обичаи. Шириатът създава правила, които са средновековни, това е против светската държава. Ние в Европа сме демокрации. Светска държава – това означава, че религията е отделена и независима от държавата, „секуларна държава“, какъвто е модерният термин. Шириатът изисква да се подчиняваш на законите на шириата и държавата е подчинена на него.“ Ето защо, според Бакалов, не трябва да се проявява „такава наивност“ по повод на мигрантската вълна от Близкия Изток. Журналистът отбеляза и голямата, по думите му, вина на немския канцлер Ангела Меркел, която първо казала: „Нека идват всички тук, ще ги приемем“, а после затворила границите между Австрия и Германия. „Германия има капацитет да приеме 1 милион тази година, още 1-2 милиона, а после?“, попита Иван Бакалов и допълни: „В момента са тръгнали милиони и те ще се разположат като буфер в страните около Европа, и ще ни създадат проблеми“. „Не може целият беден свят да дойде в богатия в Европа“, заяви Бакалов и даде пример със САЩ, които са въвели „зелени карти“ и допускат на територията си определен брой хора. 

Журналистът се позова на американския опит и по повод охраната на границите. Той отбеляза, че САЩ и Мексико ги дели стотици километри ограда, която преминава през три щата, граница, която се охранява с камери, хеликоптери, патрули. Иван Бакалов е убеден, че този път, с изграждането на солидна ограда по границата ни с Турция и поставянето на сериозна охрана, стои и пред България. Според него в момента България е „разграден двор“, а страната ни трябва да е подготвена дори за сценарий като в Унгария, където граничните власти бяха принудени да използват сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми срещу мигранти.

Цялото предаване от 16 октомври 2015 г.