enbg

Иван Бакалов, 10 ноември 2014 г.

10.11.2014 | коментара

Журналистът Иван Бакалов гостува в „Шоуто на Слави“. Пред водещите Тошко Йорданов и Филип Станев той направи своя коментар за новото българско правителство и случая „КТБ“.

Според Иван Бакалов е добре че вече има правителство и че то е съставено след преговори между партиите, които са отстъпили от някои свои „егоистични интереси“. Но извън зараждането на коалиционна култура в България, Иван Бакалов не намира друго положително в новия кабинет „Борисов“. „Миналата година толкова много говореха за морал, сега изведнъж хора, които декларираха, че няма да правят коалиция с Бойко – не го искаха за премиер, изведнъж направиха“, заяви журналистът. Иван Бакалов се обоснова и защо не харесва състава на новото правителство – защото за министър на отбраната е назначен земеделец, за министър на икономиката – адвокат, а за министър на енергетиката – счетоводителка. Той недоумява и как „един чиновник, завършил „Свищов“ е назначен за министър на финансите.
Според Бакалов налице са данни за взаимоотношения между финансовия министър Владислав Горанов и депутата Делян Пеевски, които не се изчерпват само с една снимка. „Фирма, контролирана от Делян Пеевски, както обясняват в някои публикации, взима кредити от Общинска банка – от една банка, която сега финансовият министър ще й бъде принципал“, заяви Иван Бакалов.
„Не съм сигурен, че са извън властта“, отговори на въпрос за ролята на ДПС журналистът, а после допълни, че Пеевски и Доган отново са фактори. Иван Бакалов сподели и други свои наблюдения, които говорят за „задкулисна коалиция“: „Гледайте вестниците на Пеевски – това е важно – по тях се вижда срещу кого бият. В момента водят някаква политика – бой по реформатори, по коалиционните партньори на Борисов, но по него – не“.
Иван Бакалов се учудва и от протеста на група интелектуалци срещу връщането на Вежди Рашидов на поста министър на културата. В този контекст журналистът зададе няколко въпроса: „Е, добре, Вежди Рашидов не може да е министър, Бойко Борисов може ли да е премиер?! (…) Може ли Пеевски да е скандал, Борисов да не е?!“
Иван Бакалов смята, че за министри е трябвало да се намерят хора, които са получили образование на Запад и които са работили дори в реални условия на външни пазари. Сега, по думите му, се е случило друго – „някакви политически партизани си разпределят баницата“.

Иван Бакалов коментира и скандалния случай с Корпоративна търговска банка. Той не може да си обясни как изведнъж е обявена дупка от 4 млрд. лв. в банката, след като половин година по-рано официално заверен одит, извършен от международната фирма KPMG, показва, че лошите кредити в КТБ са само 2 %. Иван Бакалов цитира български финансист, според когото, ако се приложи методиката за оценка на кредитите, която е била приложена спрямо КТБ, на всички други банки – те също ще излязат с „гигантски дупки“. Журналистът направи и важно уточнение: „Аз не ставам адвокат на Цветан Василев – това беше държавната банка, всички държавни пари бяха натъпкани в тази банка. Хората видяха, че тази банка е държавна и започнаха и те да си влагат парите в нея, и я напълниха с пари.“
Според журналиста за срутването на КТБ „очевидно има действие на Делян Пеевски“. „Всъщност Пеевски съществува като бизнесмен с голям замах, благодарение на тази банка (КТБ) – взима кредити от нея, купува медии, работи и в един момент тази банка се срутва, той трябва да си намери друга. Вече я търси, но няма да е същото“, заяви Иван Бакалов. Според него сега е важен въпросът дали хората, които стоят зад атаката срещу КТБ, са предвидили ефекта от срутването на банката и дали той не е надминал очакванията им.
Водещите Тошко Йорданов и Филип Станев поставиха и въпроса за това откъде ще се намерят средства за изплащане на гарантираните депозити в КТБ. Иван Бакалов е убеден, че зад случая „КТБ“ се крие „грабеж“. Той припомни, че голяма част от гарантираните депозити ще бъдат покрити от Фонда за гарантиране на влоговете, чиито средства не са държавни, а са натрупани от вноски на всички банки. Иван Бакалов уточни, че е много важно да бъдат отделени депозитите, които са с преференциална лихва и които не са защитени по закон. Според него те са огромна част от всички депозити и това може да намали размера на средствата, които ще са нужни извън Фонда за гарантиране на влоговете.
При всички случаи, според Бакалов, държавата ще понесе сериозни загуби. Това той обоснова с делата, които ще бъдат заведени срещу държавата. „Представете си – затвориха здрава банка (б.а. Банка „Виктория“, бивша „Креди Агрикол“), хората в тази здрава банка са понесли щети – те ще си ги потърсят по съдебен път. Затвориха КТБ и я държаха затворена месеци наред без да предприемат действия – и за това ще бъде осъдена държавата“, заяви Иван Бакалов.

Накрая на разговора журналистът, автор на книги за Тодор Живков и Бойко Борисов, демонстрира увереност за възмездие, която, по думите му, идва от балканския опит. „Истината рано или късно излиза, така ще се случи и с Бойко Борисов“, завърши Иван Бакалов.

Цялото предаване от 10 ноември 2014 г.