enbg

Иван Бакалов и Петър Волгин, 23 май 2014 г.

23.5.2014 | коментара

Журналистите Иван Бакалов и Петър Волгин гостуваха на Редколегията на “Шоуто на Слави” в деня за размисъл преди евроизборите.

Още в самото начало Иван Бакалов изрази мнение, че на евроизборите „трябва да се гласува“. Според него обаче медиите не са обяснили „как да се гласува“: „Хората не знаят примерно – вътре, в Реформаторския блок има някаква вътрешна битка, … някакъв кръг – от така наречените „костовистите от последния ден“, сектата… Те водят война – да гласуват за Малинов, да изместят Кунева. След като са избрали, че тя е най-избираем и така нататък. И хората, които искат да гласуват за Кунева, си мислят, че тя като е на първо място и е достатъчно да пуснат бюлетина. А трябва да отбележат и че е за първия кандидат. Достатъчни за 5 хиляди души да отбележат Малинов за първо място и той ще я измести.“

Според Бакалов българите трябва да гласуват, защото има голям избор. Журналистът изрази мнение, че ако някой човек не обича големите партии, които се рекламират най-много, може сам да се поинтересува и да избере друг кандидат, който да подкрепи. Той смята, че единственият начин нещо да се промени, е хората да се интересуват и да гласуват.

„Очаква се това да се превърнат в някакви вътрешни избори, реално. Борбата е всеки да покаже колко е силен вътре – като влияние. Никой не мисли за това каква е функцията на депутата в Европейския парламент, какво ще прави“, обясни Бакалов.

Петър Волгин обясни, че гласувайки на изборите за Европейски парламент, ще избере представители на една от големите европейски партии. Според него на тези избори не трябва да се говори в категориите БСП, ГЕРБ, ДПС, а в категориите Партия на европейските социалисти, Либерали, Европейска народна партия. Ако на човек не му харесва това, което става в Европа и в България, и начинът, по който се управлява Европа, той трябва да избере алтернатива, смята журналистът: „Ще гласувам за партия, която има шанс да промени нещата. Няма смисъл да гласувам за партия, която ще вкара 20 или 30, или 50 депутати в Европарламента. Има смисъл да гласуваш за голяма европейска партия, която може да направи този пробив.“

Волгин призова българите да гласуват, защото „това е едно от малкото неща, които ние имаме право да направим“. Той смята, че позата „всички политици са противни, прости и тъпи, и няма за кого да гласувам“ е крайно вредна и съзнателно налагана. „В случая става дума и за Европа като цялост, не само за България. Да, може да изглежда смешно, може да изглежда малко грандомански, но ние с гласа си имаме шанс да променим нещо в Европа. Тази Европа да мръдне нанякъде.“ Журналистът призова хората да гласуват, защото само така имат шанс да променят Европа.

В България, според Волгин, тези избори са много по-важни за така наречените малки партии, които се опитват да вкарат един евродепутат.

Иван Бакалов изказа мнение, че не може да се сравнява дясното и лявото в Европа с дясното и лявото в България. Той даде пример със Социалистическата партия във Франция, където данъците са вдигнати от нея над 70 процента, а в България социалистите наложили 10 процента данък. „Това е такава фундаментална разлика“, каза журналистът и допълни: „социалистическата партия в България играе ролята на консервативна и дясна партия, а тези, които се смятат за десни, вадят тротоарни плочки и правят барикади, окупации и не знам какво, което е ляв радикализъм.“ Според Бакалов в България всичко е обърнато като реалности.

Петър Волгин обърна внимание и върху поведението на медиите преди изборите за Европейски парламент: „Медиите, това което правят винаги преди избори, е да печелят – тоест за тях е важно да дойдат повече пари, да се запишат повече клипове, повече участие да имат от политическите сили. Не мога да кажа дали трябва да ги ругаем за това или не трябва да ги ругаем, все пак те от това печелят и с това плащат заплатите на хората си. По-скоро моята критика е към това, че ние, хората в медиите, не обяснихме достатъчно добре за какво иде реч, не обяснихме достатъчно добре за какво са тези избори и също така – не бяхме достатъчно критични към хората, които се явяват на тези избори.“

На финала Иван Бакалов заяви следното: „Хората да отидат да гласуват. Това е. Има избор. Ако щете, има и български претенденти за Бепе Грило като този „Глас Народен“. Дали може да се сравнява въобще, е друг въпрос. Ако щете – има от НДСВ, от Надка – вечната Надка, Синьо единство, и тя е в лисите… Който си поискаш – ги има всичките. Христос ли да слезе? Всички, които е възможно да представят България в Европейския парламент, са изкарани на тезгяха. Нека ходят и гласуват хората“.

Цялото предаване от 23 май 2014 г.