enbg

Ивайло Вълчев: Хората не искат повече да избират анонимни човечета

11.1.2017 | коментара

Ивайло Вълчев изрази своето мнение по повод видяното в репортажите, заснети днес в НС от колегата Станислав Балабанов, от които стана ясно, че депутатите изобщо не се интересуват от референдума:

„По конституция българското народно събрание се състои от 240 депутати. Днес в Народното събрание се събраха цели 179 пропорционално избрани народни представители. Други 61 пропорционални не намериха за необходимо да дойдат на работа. А работата им, да припомним, е да представляват народа. Да представляват конкретни хора, които са гласували за тях. Да представляват някакви там райони, градове и села, от които са избрани.

Само че 61 така наречени „народни представители“ днес умишлено избраха да не представляват народа. Ами, не им се работи. Не им се представлява някакъв там народ. Очевидно това не носи печалба. Избраха да представляват нещо друго, някакви други интереси – чии, те си знаят.

Уважаеми зрители, вие знаете ли кои не бяха днес в парламентарната зала? Може би този, за когото сте гласували лично вие или този, който е избран от вашия град? Вие имате ли мнение за референдума? А днес имаше ли кой да го изрази?

Не знам кой въпрос в случая е по-подходящ – дали „Защо тези хора са там?“ или „Защо не са там?“

А от тези 179, които бяха в залата, 99 решиха, че резултатите от референдума няма дори да бъдат обсъждани. Че за к`во… 99 човечета в костюмчета решиха, че два милиона и половина гласа на референдума, искащи промяна на избирателната система, са нищо. 99 човечета, уплашени за местенцата си, които сигурно скоро ще загубят, си затвориха очичките – точно като малките деца, които си мислят, че щом не виждаш нещо, значи него го няма.

Уважаеми 99 човечета, и вие, уважаеми 61 представители, дето днес отказахте да представлявате народа си. Чудех се с каква дума да ви нарека. Аз минавам за сравнително възпитан човек. Така, в рамките на приличието… Семейна черта, какво да правиш. Макар че от друга страна, единият ми дядо пък някога е бил докер на бургаското пристанище, хамалин, та и от него съм запомнил някои прийоми във фината реторика… Но сега ще ви кажа, че вие сте велики последователи на китайския философ Лао Дзъ и на неговото учение, наречено даоизъм. Лао Дзъ смятал, че най-добрите управници са тези, които хората не познават и никога не виждат. И че държавата се управлява най-добре, когато хората са спокойни и прости.

Уважаеми човечета с костюмчета, има една изненада за вас – хората не са спокойни. И не са прости. И не искат повече да избират анонимни човечета.
А, вие, човечета, спокойни ли сте?
А не трябва…“

Цялото предаване от 11 януари 2017 г.