enbg

Ивайло Атанасов в „Искам думата“

17.6.2013 | коментара

Електротехникът Ивайло Атанасов от Кюстендил дойде в “Искам думата”, за да постави проблем за паразитите в българския език. Атанасов разказа, че се дразни когато хората употребяват израза „в смисъл“ в своята реч. Освен това, той критикува медиите, че заменят думата „става“ с произлизащата от руски „случва“. Ето какъв пример даде той: „Едно рокаджийско радио казва: да видим какво се случва на концерта на Рамщайн… Какво може да се случи на концерта на Рамщайн? Да се напият, да се дрогират, да куфеят, да припадат… Това става! Може да се случи – да падне мълния. Или да изригне гейзер. Но, за бога, защо трябва да очакваме нещо да се случва? Аз искам да става!“
Ивайло Атанасов разказа, че отношението към правилния български език му е било внушено още от другаря Джинков – учителя му по литература. Той наложил веднъж подопечния си с пергела, защото използвал „апашки булеварден жаргон“.

Ако и вие искате да участвате, пишете ни на e-mail: [email protected] Споделете по каква тема искате да говорите и оставете имената си и телефон за контакт.

Цялото предаване от 17 юни 2013 г.