enbg

Ивайло Анев, 22 юни 2017 г.

22.6.2017 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави“ беше репортерът от Actualno.com Ивайло Анев. По време на протестите на Слави Трифонов пред Народното събрание срещу бездействието на депутатите по повод решенията от референдума за избирателната система, Ивайло Анев се хвана на бас със Слави. Репортерът заложи на това, че мажоритарната система в два тура няма да бъде приета от депутатите и поиска, ако познае, да бъде поканен в „Шоуто на Слави“, а водещият да признае, че е сбъркал в своята преценка.

Пред Ивайло Анев Слави Трифонов заяви, че е сбъркал в представата си за това, че българските депутати ще направят „простата причинно-следствена връзка, че са избрани от хората, по смисъла на демокрацията, и ще се съобразят с тяхната воля“.

23-годишният репортер Анев пък определи гласуването в НС на законопроекта на ГЕРБ за мажоритарна система в два тура като „грозна игра“. По думите му, не е имало дебат по същество и очаквано за него законопроектът не е бил приет.

Слави Трифонов сподели, че е направил всичко по закон, за да успее референдумът. Водещият разказа и колко е сложно да се организира едно национално допитване. Той припомни, че в България, за да се предизвика национален референдум трябва да се съберат 400 000 подписа за 3 месеца, а в Швейцария, която е с по-голямо население, трябва да се съберат 100 000 подписа за 6 месеца. Освен това Слави отбеляза, че в Швейцария няма такъв праг на валидност, какъвто има у нас – за да са задължителни решенията от един референдум, на него трябва да са гласували толкова избиратели, колкото и на последните парламентарни избори.

Тук Ивайло Анев зададе следния въпрос на Слави Трифонов: „За да защитите този референдум, вие излязохте пред парламента. Къде бяха обаче тези хора, които трябваше да застанат по някакъв начин зад своя глас?“ Слави Трифонов заяви, че е направил личен избор да протестира и не е призовавал никого да го последва, но същевременно сподели, че очакванията му са били повече хора да постъпят като него. Той още веднъж отбеляза, че е направил всичко възможно „по закон и по морал“.

На следващия въпрос на Ивайло Анев какво следва и ще прави ли Слави Трифонов партия, водещият отговори така: „Чух за някакви хора, които се събирали и правили нещо, използвайки моето име, което, меко казано, е странно. Аз не съм инициатор на нещо подобно и ми изглежда странно“.

Слави допълни, че звучи логично изразеното от репортера мнение, че след като промяната не може да дойде отвън-навътре, трябва да се опита отвътре-навън. Председателят на Инициативния комитет за провеждането на националния референдум за смяна на избирателната система отбеляза обаче, че обича да прави неща, които са добре измислени, добре обезпечени, добре организирани и с правилните хора. Слави каза още, че не предпочита да взима емоционални решения и винаги гледа да избере достойнството. „За мен това е правилното“, заяви той. Според Ивайло Анев, ако Слави реши да влезе в политиката, достойнството ще му изиграе лоша шега. Водещият вметна, че гледането на политиката като мръсна работа е сериозен проблем. „Самите политици са направили така, че политиката да изглежда мръсна работа. Защо обаче хората продължават да избират едни и същи политици, които вече са доказали, че не стават и които правят политиката да изглежда мръсна работа?“ – попита на свой ред репортерът Анев. „Може би, защото няма други предложения“, отговори Слави Трифонов и допълни: „Като не можеш да смениш конкретен казус – смени системата.“

На изразеното от младия репортер съмнение дали предлаганата в референдума избирателна система е подходяща за България, Слави отговори, че депутатите е трябвало да обсъждат мажоритарната система в два тура и да решат дали да е такава, каквато е във Франция например. Относно готвения от БСП законопроект за смесена избирателна система, Слави Трифонов изрази категоричното мнение, че това не е волята на народа, изразена на референдума.

Цялото предаване от 22 юни 2017 г.