enbg

Зърнопроизводителите искат оставки на управляващите

7.12.2011 | коментара

6 декември 2011 г.

От 28 ноември в България започнаха протести на зърнопроизводителите, които недоволстват срещу споразумение, подписано през месец септември с финансовия министър Симеон Дянков и земеделския министър Мирослав Найденов, което няма да бъде спазено и в бюджета за следващата година производителите ще имат с 230 милиона лева по-малко. На 6 декември 170 трактора пристигнаха на протест в София. „Не е нормално тракторите да са в градовете, а не по полетата“, коментира Слави. По този повод гост в Шоуто беше един от протестиращите – Марин Илиев. “Борим се за правила“, каза той. „Политиците в тази държава по стара традиция са абсолютно безотговорни и безнаказани“, допълни гостът по повод неспазването на обещанията на министрите Дянков и Найденов.

Марин Илиев заяви, че протестите ще продължат, докато не бъдат чути и е категоричен, че не го е страх да заявява позицията си. „Причината да дойдем в София е да бъдем чути, да имаме трибуната да кажем какво мислим, защото много беше удобно на управляващите в изминалата седмица да излизат по националните телевизии, изливат за един час огромен обем от информация, затрупват зрителите с едни огромни цифри за милиони и милиарди, наричат ни с какви ли не обидни имена, а единственото, което се отразява от нашия протест, е една 10-секундна заставка в новините, че земеделците протестирали някъде“, недоволства той. Според водещият хората в София не разбират и не вникват в проблемите на земеделците, именно защото са далече от тях.

„Смятаме, че живеем в демократична държава и се чувстваме обидени от тона на господата управляващи“, каза зърнопроизводителят по повод реплика на премиера, че земеделците карали „от „Бентли“ нагоре“. Според госта подписаните споразумения и меморандуми в момента са останали само в „сферата на добрите пожелания“. „Искаме да кажем на управляващите, че ние сме хора, не сме терористи, както бяхме наречени. Ние сме хора, които създаваме блага за тази държава“, каза Илиев. Обиден е, че секторът на земеделието, който в предизборните лозунги на правителството е бил приоритет, в момента не е такъв.

„Искам всички хора да разберат – когато управляващите са приели тежестта на управлението – те да дърпат каиша, както ние работим на полето, понякога по 24 часа на денонощие. А когато не могат да си изпълнят задълженията – да кажат „ние не ставаме“. Като не стават – най-лесното е да си подадат оставките и да дойдат хора, които могат да го направят“, заключи зърнопроизводителят.