enbg

Златин Тепсиев-Голди и Димитър Ангелов-Дучето, 31 март 2015 г.

31.3.2015 | коментара

Двата най-титулувани български футболни клуба – ЦСКА и „Левски” са пред угрозата да не получат лиценз за участие в „А” група и евротурнирите, заради своите огромни финансови задължения. По този повод гости на Слави Трифонов бяха изявените фенове на ЦСКА и „Левски” – Димитър Ангелов–Дучето и Златин Тепсиев–Голди.

Бившият председател на Националния клуб на привържениците на „Левски” Златин Тепсиев-Голди заяви, че е нужно да се направи извод защо се е стигнало до подобна криза, за да не се повтарят старите грешки. Според него стогодишният клуб трябва да се управлява от хора, които имат отговорност. „Левски” не е фирма, не е акционерно дружество, което като го затвори един капиталист, остават на улицата, за съжаление, 100 или 1000 човека, което е жалко. (…) А в случая примерно с „Левски” става дума за хора, които милеят за клуба, които в тази ситуация, в която сме в момента в България, се събуждат с това, лягат си с това.” Според „синия” фен за мнозина „Левски” е единственото удоволствие в живота и затова собствениците, които и да са те, трябва да носят отговорност.

Тепсиев допълни още, че бъдещото развитие на клуба е по-важно от лиценза. Той е убеден, че „Левски” не трябва да привлича толкова много чужденци, които нерядко си тръгват и търсят неустойки от клуба, а да се разчита повече на юношите на отбора. Все пак Голди смята, че и сегашният президент Тодор Батков е отговорен човек и заедно с феновете, които се сдобиват с акции на клуба чрез стартиралата специална кампания, ще реализират вече една „умна политика”, която да изведе „Левски” напред.

Димитър Ангелов-Дучето смята, че основният проблем е в липсата на правила. „В тази държава от 89–а година не се намери човек, който да каже: „Виновен съм”, не се намери един човек, който да понесе отговорност”, заяви Димитър Ангелов, след което даде за пример съседна Румъния: „Президентът на най-големия клуб в Румъния – „Стяуа“ – Бекали е в затвора. Там има един диктатор, който си отиде с автомати, там има свалени президенти, там има свалени министър-председатели, там има осъдени депутати, осъдени политици. В нашата държава няма нито един осъден човек.” „Футболът ни е същият като държавата”, направи аналогия в емоционалното си изказване Дучето. Емблематичният фен на „червените” заяви, че не е ясно какви са задълженията на ЦСКА. Според него на този въпрос трябва да отговаря президентът на отбора Александър Томов. „Идват двама човека, които са достойни, дават пари за ЦСКА, „бели пари”, говоря за Инджов, говоря за Манджуков (б.а. изразиха желание да станат мажоритарни собственици на ЦСКА) – хората искат един нормален баланс, баланс, който обаче да е заверен от одит – да знаят какво има, какво няма. Не им се дава тази информация, никой не знае какво става в ЦСКА – именно затова феновете искат да влязат (б.а. да получат акциите на клуба), да кажат дъно ли е, ще копаем ли още надолу, ще тръгваме ли ги нагоре”, каза още Димитър Ангелов–Дучето. По думите му ЦСКА не е погасявал задължения към НАП от 2006 г., а за общите дългове на отбора се въртели цифрите хем от 17 милиона, хем от 28 милиона. „Искам онзи, който е докарал нещата дотук, да поеме своята отговорност, включително наказателна”, заяви разпаленият фен на ЦСКА и допълни: „Кой ще върне парите, които ги няма – 14 милиона чета, че ние сме похарчили за една година”. Според него няма как да се намери човек, който да даде 20 млн. лева за това, че някой друг ги е похарчил.

Дучето сподели, че иска начело на отбора да са хора професионалисти, които да си вършат добре работата и да дават пари, а не хора, които обичат ЦСКА. Той също засегна проблема с юношите и школите. Според него държавата трябва да даде безвъзмездно, в добро състояние за спорт, базите на клубовете и после да изиска от тях да произвеждат по 500-600 спортуващи деца. Според него от футбол се печели или като произвеждаш кадри от школата, които после продаваш, или от „черно тото”. „Аз искам школите, искам си децата”, отсече Дучето и благодари на Димитър Пенев, който на два пъти в тежки ситуации е измъквал ЦСКА като е залагал на юношите на клуба – през 1985 г. и 1999 г.

На финала на разговора водещият Слави Трифонов заяви, че за пръв път вижда фенове на „Левски” и ЦСКА да стоят заедно и да говорят по един и същ начин. „Това, което е добро за детето на Златин, е добро и за моето дете. Това, което е добро за ЦСКА, е добро и за „Левски”, завърши Димитър Ангелов–Дучето.

Цялото предаване от 31 март 2015 г.