enbg

За служебните погребения и душите, за които няма Задушница

6.6.2017 | коментара

Иван Кулеков представи своя материал за парцела в софийското гробище „Бакърена фабрика“, в който се погребват лицата с неустановена самоличност.

„Уважаеми зрители, в събота беше Задушница. Хиляди хора отидоха на гробищата да запалят свещ, да поднесат цветя, да отдадат почит към починали роднини и приятели. Но в София има един разрастващ се парцел на гробището в Бакърена фабрика, където никой никога не ходи да запали свещ. Там не се знае кой е погребан. На много от кръстовете пише „Лице с неустановена самоличност“. Починал е човек – от естествена или насилствена смърт и никоя институция, никой човек не се е заинтересувал да разбере кой е мъртвият. При така нареченото „служебно погребение“ гробарите са го хвърлили в трапа, забили са един кръст, после бурените са скрили кръста и край. Все едно, че никога не е живял такъв човек и животът му не е бил част от нечий друг живот. Деца са изхвърлили родителите си на улицата като огризки хляб, родители са изхвърлили децата си на улицата като счупени играчки и са продължили да си гледат живота. Или да си гледат сериала. Общината е отделила този парцел за изхвърлени хора и се отнася днес към него с погнуса като към обществен нужник. Каквото е било отношението към живия човек, такова е и отношението към мъртвия.
За душите на заровените под бурените в този парцел нямаше и никога няма да има Задушница. Както и за душите на тези, които са ги изхвърлили“, каза Иван Кулеков.

Вижте краткия филм, заснет от Кулеков на Бакърена фабрика. Филмът се нарича „Задушница“.

Цялото предаване от 6 юни 2017 г.