enbg

За референдума за името на Македония

1.10.2018 | коментара

Слави Трифонов разговаря със сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев за провелия се в Македония референдум за името на страната.

„Вчера в югозападната ни съседка – бивша Югославска Република Македония се проведе референдум. Референдум, който бе определен като исторически още преди да се състои. Резултатите му обаче са никакви. Избирателна активност – 36 процента, по официални данни. По-интересното е, че българската държава нито имаше, нито има становище по този въпрос. Все едно става дума за някоя държава в Океания, а не за територия, на която живеят българи“, започна Слави Трифонов.

Тошко Йорданов коментира, че за македонците този референдум е важен и те продължават да търсят какви са. „Тази държава е населена с население, което от 1991 г., ако не се лъжа, имат държава. България първа я призна и това е голяма глупост на българската държава, по мое мнение. И там има едно население, което не знае какво е, то търси своя идентичност. Доскоро твърдяха, че са наследници на Антична Македония, което е епохална простотия, което мисля, че и те започнаха да осъзнават. Сега се търсят по-нови корени. Но така или иначе цялата идея за македонска нация, тя се развива в пълния си мащаб след Втората Световна война. В Османската империя, когато султанът издава ферман какво население има в балканските територии, там няма македонци. … Никога не е имало македонци. И затова референдумът е важен, защото трябваше с него да си сменят името на новообразуваната държава, защото те реално още нямат име“, каза Йорданов.

Тошко се изказа критично за политиката на българската държава след падането на комунизма. Той каза, че по времето, когато комунистите са на власт, с идеята за интернационализма, е била толерирана идеята за македонизма. „След падането на комунизма тази глупост под някаква форма продължи, защото ние, не знам защо, си плюем на цялата история след Освобождението, когато сума ти българи са загинали за братята си българи в македонската територия (Слави Трифонов: около 300 000) и се правим на луди, че там не живеят българи. Нито подкрепяме българите там, нито им обясняваме, че са българи. Нито държавата извършва някаква просвещенска дейност. … Нито се държим мъжки на международното поле, защото – ето, гърците ги блокираха – ние също сме член на НАТО и ЕС. България би могла да блокира членството на Македония, защото какво означава Северна Македония? Северна Македония е Пиринска Македония. Защо да не се казва Южна Македония, от гледна точка на България? Или да се казва Вардарска? Не може цялата ни държава години наред да няма никакво отношение какво се случва там, да абдикира от собствените си граждани?!“ – каза още Тошко Йорданов.

Своя позиция по темата изрази и Филип Станев: „Ние наистина сме може би единствената държава в света, която граничи със себе си отвсякъде. … И затова ние с теб и Тошко се вълнуваме какво се случва в Македония. А както и да го погледнеш исторически, фактите са лесни за проверяване от всеки – това са български земи, на които живеят българи. Те дали ще искат да се казват северномакедонци или северноирландци, или само македонци, или скопяни, това няма да промени историческата истина, която е пределно известна и в Македония. Но може би като всяка малка държава, отделена от друга разпаднала се, каквато беше Югославия, те са пълни с комплекси“.

Според Тошко проблемът, ако ни интересува, е че това е една територия, на която живеят българи. „Българската държава се прави, че това не е вярно, че не говорят български. Нашите управляващи от 1989 г. насам абсолютно са абдикирали и са изоставили българските национални интереси“, каза сценаристът.

„Уважаеми зрители, не знам дали истински ви интересува това, което се случва в Македония – каза Слави Трифонов, – и въобще не знам как гледате на тази така наречена държава. Емоционално ли? Исторически ли? Географски ли? Не знам как гледате на македонците, които пишат срещу българското посолство в Скопие „Булгари мрете“, а същевременно се редят на опашка за български паспорти.
Не знам за вас, уважаеми зрители, затова ще ви кажа за себе си.
Като бях в седми клас, имахме открит урок по история. Писах за хан Аспарух, но после комисията реши да ме изпитва. И ме попитаха: „Станиславе, как би отговорил с една дума на претенциите на македонците, че Самуил е македонски цар? – Аз бях много горд от себе си, че се сетих да кажа, че Василий Втори е наречен българоубиец, а не „македоноубиец“.“
Това беше много отдавна. Днес нищо не се е променило. Една държава, която се казва Македония, а тия, дето живеят в нея, са едни объркани хорица. И не знаят точно какви са. Аз ще ви кажа какви са. По това, което правят, включително и на този референдум, е повече от ясно какви са. Българи, бе, уважаеми зрители, българи са.
Казват, че умните хора се учат от своите грешки, мъдрите хора се учат от чуждите грешки. Скъпи българи от Македония, толкова примери имате около вас, а още нищо не сте научили.“

Цялото предаване от 1 октомври 2018 г.