enbg

За разликата между иронизиране на нацизма и проявите на нацизъм

22.5.2017 | коментара

Слави Трифонов коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов, с което той защити публикуваната снимка в нацистка поза на Павел Тенев (от Обединени патриоти), давайки за пример собствените си „майтапчийски снимки“ в концлагера Бухенвалд. В предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия Валери Симеонов направи следващото си изявление по скандала с нацистките снимки на Тенев и Иво Антонов.: „Не е ли време да кажем истината за тези две снимки – това е подигравка, това е сарказъм, може би нелеп хумор, но не е нищо повече от това, което виждаме всяка вечер в едно вечерно шоу в друга голяма телевизия, в която един палячо се облича в нацистки униформи, вдига ръка и вика „хайл“. Защо няма никаква реакция? Защото е артист. И нормалният човек често използва такива средства за осмиване и подигравка“.

За да коментира тази „философия на смешното“ в изявленията на Валери Симеонов, Слави покани „палячото“ Иван Кулеков, който случайно „има малка представа от сатира“, тъй като неговите сатирични произведения са превеждани на всички европейски езици.

Ето какво каза Кулеков: „След като се запознах с тези мисли на нашия втори партиен и държавен ръководител – четох ги няколко пъти, и след като ги прочетох, скъсах всичките си книги, изгорих ги и с пепелта си посипах главата. За мен това беше шокиращо. 45 години след излизането на гениалната книга „Смешното“ на моя преподавател проф. Исак Паси, аз не бях чел нищо по-революционно в тълкуването на хумора, сатирата и сарказма. Един прост, в смисъл обикновен собственик на крайграничен хотел, е стигнал до умозаключения, които звучат потресаващо. Представата за сатира след Валери Симеонов вече не е същата. Никой нормален човек преди Валери Симеонов не е мислил, че да се снимаш като нацист в музей, да си правиш майтапчийски снимки в Бухенвалд, е нещо смешно. Всеки нормален човек, преди Валери Симеонов, смяташе, че това е проява на дебилащина, на простащина, на психично разстройство, на цинизъм и човеконенавист. Дори има страни, където такива прояви, с този знак, не са смешни, а подсъдни. В Чехия и Словакия подобни „майтапи“ се наказват със затвор до 5 години. Тежко на държава, в чието управление е човек, който не може да направи разлика между иронизиране на нацизма в сатирично шоу и проявите на нацизъм в музеи и лагери на смъртта“.

Иван Кулеков коментира и изказванията на Валери Симеонов по демографските въпроси: „Те са още по-майтапчийски. От трибуната на парламента той нарече българските циганки „жени с инстинкт на улични кучки“, а цялата циганска общност определи като „човекоподобни“. В нацистка Германия са наричали циганите подчовеци. Въпрос на превод. Отговорникът по демографската политика Хайнрих Химлер първоначално е ограничавал циганската раждаемост чрез стерилизиране на жените и момичетата с убождане на матката с мръсна игла, а няколко години по-късно е започнало депортирането на циганите в концентрационни лагери. Има майтапчийски снимки, които са си правили фашистите пред живите им горящи трупове. За да избегне евентуални проблеми с евентуалната си съвест, извергът – независимо на битово или на високо държавно ниво – винаги принизява човека до подчовек, до човекоподобно, за да може спокойно да прави с него каквото си иска“.

Кулеков беше донесъл със себе си книгата „Бумерангът на злото“ на „един друг идеолог на днешното държавно управление“ – Волен Сидеров. „Подобно на теоретичните разработки за природата на смешното на своя кум Валери Симеонов, в книгата си „Бумерангът на злото“, издадена през 2002 г., кумецът Сидеров разсъждава за природата на злото. Значи, Валери Симеонов – за природата на смешното, Волен Сидеров – за природата на злото. (…) Казано в резюме, в тази книга носители на злото се явяват евреите. Звучи ужасно познато, нали? Според Волен Сидеров Адолф Хитлер е смятал евреите за врагове на арийската раса, но не ги е изгарял в концентрационни лагери. Според лидера на една от партиите, които днес управляват България, не е имало никакъв Холокост. Това е голяма измама, казва Сидеров. Ето по-точно какво е написал този красив ум на страница 169: „Тогава се ражда зародишът на голямата измама, наречена „холокост“ – версията, че в пещите на хитлеровите концлагери са убити с газ и изгорени 6 милиона евреи. След войната е установено, че от Третия райх остават 3 хиляди тона документация. В нито един документ на стриктните германци не е намерено доказателство, че евреите са унищожавани в „газови камери“, както днес се учи в учебниците и пише в енциклопедиите“, цитира Иван Кулеков.

„И сега съвсем сериозно, уважаеми зрители, според мен трябва да се срамуваме, че сме допуснали такъв човек да участва в момента в управлението на нашата държава“, каза за финал Слави Трифонов.

Цялото предаване от 22 май 2017 г.