enbg

За „поправките на поправките“ на Изборния кодекс и за политическите пазарлъци

6.3.2019 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше адв. Петър Славов. Пред водещия Иво Сиромахов Славов коментира решението на депутатите да отхвърлят ветото на президента и да приемат своите скандални промени в Изборния кодекс.

„Днес беше един много лош ден за българския парламентаризъм“, заяви адвокат Петър Славов и нарече аргументите за решението на депутатите „абсурдни“. Гостът подчерта, че промените в Изборния кодекс не касаят само преференцията, а и редица други неща: например, че голяма част от актовете на ЦИК няма да подлежат на съдебен контрол и няма да има възможност за оспорването им. „Аз лично се притеснявам от поправките на поправките, които ще последват“ – заяви Славов.

„Докато онзи ден ГЕРБ са внесли поправки на поправките, да върнат поне преференцията, за останалото нищо не се споменава. Няма го машинното, няма го дистанционното електронно гласуване… Днес какво виждаме – ДПС и те внесли законопроект за нови изменения на Изборния кодекс, който какво казва: не, няма да пипате „опрасканата“ преференция, а ще си остане точно същата.“. Гостът каза, че не смее да гадае какъв политически пазарлък ще настъпи при липса на кворум при обсъждането на тези законопроекти, при положение, че ГЕРБ и ДПС са на противоположни позиции относно преференциите. Петър Славов добави:, че „всичко това става под благовидния поглед“ на БСП, които иначе твърдят, че са много ефективна опозиция. Славов остави на водещия законопроект на БСП от миналото Народно събрание, който по думите му би елиминирал преференцията с различен способ, но със същия краен резултат.

За това, че все още избирателните списъци не са изчистени от така наречените „мъртви души“, Петър Славов изказа тезата, че това е удобно и изгодно за „системните партии“. „Често се оказва, че хора от тези списъци някак си гласуват, бих казал даже системно гласуват“, заяви гостът.

Иво Сиромахов обърна внимание на факта, че преди 5 дни в Естония са проведени парламентарни избори и 40% от избирателите са упражнили правото си на глас по електронен път без никой да ги „хакне“. „Замислете се – ако това се приложи в България, какъв огромен дял от българите в чужбина ще могат да гласуват от компютъра вкъщи или от смартфона си, без да е необходимо да изминават километри до най-близката секция“, заяви Славов.

Затвърждаването на поправките с отхвърленото президентско вето може да бъде атакувано в Конституционния съд, обясни гостът и предположи, че това ще се случи. Но той прогнозира, че новите два законопроекта на ГЕРБ и ДПС – така наречените „поправки на поправките“, ще забъркат нова каша и ще получат второ вето. „Наистина кашата, която забъркват в момента управляващите е колосална, а най-тъжното е, че това става три месеца преди изборите“, заключи адв. Петър Славов. Според Иво Сиромахов тези игри демотивират и избирателите, което също е в полза на статуквото. Водещият и гостът призоваха обществото да бъде активно и да изисква управляващите да изпълняват волята на суверена.

Цялото предаване от 6 март 2019 г.