enbg

За поправките в закона, възпрепятстващи референдумите

20.4.2016 | коментара

Слави Трифонов и сценаристите Тошко Йорданов и Иво Сиромахов коментираха приетите от правната комисия в парламента поправки в Изборния кодекс. Малко преди полунощ депутатите решиха да отменят правилото референдумите да бъдат провеждани задължително на една дата с избори, ако такива се провеждат в същата година, в която са инициирани допитванията.
Ако поправката бъде приета в НС, това ще означава, че референдумът, иницииран от “Шоуто на Слави”, няма да се проведе заедно с президентските избори през октомври.

„Няма какво да се лъжем или да се правим на учтиви. На всички е ясно, че това го правят с една цел. Целта е референдумът, иницииран от нас, зад който застанаха близо 600 хиляди души, да се проведе през месец юли или август, когато е сезонът на отпуските и по този начин да няма голяма избирателна активност“, това заяви в началото Слави Трифонов, който е и председател на Инциативния комитет. „Това е наглост! Безочлива наглост! Това е демонстрация на сила от страна на депутатите. Те си мислят: „На власт сме и ще си правим, каквото си искаме“, коментира още той.

Според Тошко Йорданов проблемът на депутатите е, че референдумът е иницииран от граждани: „Понеже е иницииран от народа – той не трябва да се проведе, както е по закон (б.а. в случая – заедно с президентските избори), затова променят закона в 12 часа през нощта“. По думите му, комисия в НС никога не е заседавала до толкова късно. „Снощи правната комисия е гласувала до дупка, докато се приеме предложението на ГЕРБ“, каза сценаристът.
Тошко Йорданов също е убеден, че депутатите променят закона, за да може референдумът с 6-те предложения да се проведе през август, когато няма да има голяма избирателна активност и приемането на точките в него няма да имат задължителна стойност.

Иво Сиромахов базира своя коментар на днешната дата – навършването на 140 години от избухването на „най-светлото събитие в историята“ – Априлското въстание. „Светло е, защото то ни напомня, че е имало времена, в които някои българи, не всички, са искали да бъдат свободни. А сега привидно сме свободни, не привидно – ние имаме много възможности да бъдем свободни, ако го поискаме“, смята Иво Сиромахов. Според него българите могат да се противопоставят на тези, които заявяват: „Ние сме властта, а вие сте рая, която ще прави, каквото ви казваме“. „Много е важно оттук нататък народът как ще реагира, как ще защити правата си“, каза Сиромахов по повод на решението на депутатите да променят правилата за провеждането на инициирания референдум в движение.

Иво Сиромахов заяви, че „тия мишоци“ (б.а. депутатите в правната комисия) ще трябва да обяснят защо избират да се похарчат допълнително няколко милиона лева като разделят референдума и президентските избори. Тошко Йорданов припомни, че депутатите само преди година приеха референдумите и изборите да са на една дата, с аргумента, че ще струва по-малко на държавата, а сега решават, че ще „трябва да изхарчим два пъти по 50 милиона“. Тошко Йорданов заяви, че приетите късно снощи поправки в Изборния закон ще бъдат гласувани от депутатите в НС още утре, „за да може преди великденската ваканция да ходят да си веят задниците някъде“. „Хората ще ядат яйчица, и те ще ядат яйчица, и това ще се забрави“, допълни го Слави Трифонов.
„Нагло е, но хората го позволяват. Българинът е страшно търпелив за такива неща. (…) За да излезе българинът и да покаже, че е несъгласен, трябва да се случи нещо чрезвичайно“, каза още Слави. Водещият заяви, че се чувства омерзен от евтините трикове и от това, че „някакви хора се смятат за богоизбрани“.

Тошко Йорданов напомни, че след като хората не са доволни от решенията на властта, те могат да направят и друг избор. Сценаристът си сложи популярната маска от филма „V като Вендета“, след което припомни и сюжета на лентата: „Хората бяха потискани от един режим, сложиха едни маски и отидоха и ги изметоха…“

Иво Сиромахов заяви, че въпреки всичко, „референдумът е неизбежен“. „Колкото и да го усукват – сега, кога да е – през юли да е, през август да е, важното е, че има обществена енергия, която не може да бъде пренебрегната и депутатите не могат да кажат: „Майната ви!“ От друга страна, според сценариста, ако гражданите пропуснат шанса с първия свободен референдум, организиран от тях, това ще е непростимо.

Цялото предаване от 20 април 2016 г.