enbg

За отхвърленото вето на президента върху промените в Изборния кодекс

6.3.2019 | коментара

В предаването Иво Сиромахов коментира решението на депутатите да отхвърлят ветото на президента и за втори път да приемат скандалните изменения в Изборния кодекс.

„Приеха за втори път решението да обезсмислят преференциалното гласуване. Това решение, забележете, ще бъде публикувано в „Държавен вестник“ и веднага след това депутатите ще го преправят, като върнат старото правило за преференциите. Не мога да повярвам – излиза, че и „Държавен вестник“ ще пуска фалшиви новини! Това е положението. Не е за вярване, че сме принудени да защитаваме този минимален, миниатюрен елемент на мажоритарност – преференциите, при положение, че над 2 милиона и половина българи поискаха изцяло мажоритарен вот“, каза водещият.

Той коментира от какви промени има нужда Изборният кодекс в България:
„Изборният кодекс трябваше да се отвори много, много по-рано и да се приемат единствено и само три фундаментални неща – изчистване на избирателните списъци от „мъртвите души“, електронно гласуване и мажоритарна система в два тура. По първата точка – изчистването на избирателните списъци, не може повече така – с над 1 милион „мъртви души“ няма честен вот. А електронен и мажоритарен вот трябва да има, защото така поискаха българските избиратели на два национални референдума. Българските избиратели!
Валери Симеонов – и той е български избирател и решенията от двата референдума са и негови – независимо дали и как е гласувал на тях. И той трябва да се съобрази с тези решения. Затова е пратен в Парламента, а не да говори днес глупости за мажоритарния вот и за това как нямало нужда от електронен вот. Видите ли – и сега българите в чужбина не били лишени от възможността да гласуват.
Не, господин Симеонов – българите зад граница са лишени от възможността да гласуват. Това е истината. На последните парламентарни избори едва 117 000 българи зад граница упражниха правото си на глас. 117 000 от над 2 милиона български избиратели в чужбина. И това не е защото нашите сънародници извън България не искат да гласуват, а защото удобният ви Изборен кодекс не им позволява.
За сведение – недействителните бюлетини на последните парламентарни избори са 169 000 – с 52 000 повече от българите, гласували в чужбина. Ама те недействителните бюлетини вършат по-добра работа, отколкото някакви българи в чужбина да ви се мотат в краката, нали така?“, коментира Иво Сиромахов.

Цялото предаване от 6 март 2019 г.