enbg

За нагласите в пограничните райони към мигрантите

19.4.2016 | коментара

Вторият видео материал, заснет от Мирослав Милков на българо-турската граница, разкрива какви са нагласите в пограничните райони спрямо имигрантите.

Руска Попова, учител по български език и литература, коментира негативното влияние на семейството върху отношението на българските деца към бежанците. „Аз не мисля, че всички деца и всички семейства мислят по този начин. Напротив, те са единици“, каза тя.

„Тука всички сме потомци на бежанци и всички сме чували от нашите баби и дядовци, когато са ни разказвали как са се връщали от турска Странджа – колко мъка и колко сълзи е имало!“, каза Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново. Според него не трябва всички бежанци да се слагат под общ знаменател и да им се лепи етикет „терористи“.

Тодор Браяновски, полковник от запаса, изрази мнение, че терористичните организации се възползват от масовия поток на бежанци, за да могат да прокарат свои поддръжници на територията на Европа, които да създадат терористични клетки. Според него местните хора не се страхуват и приемат обстановката нормално. „Отчитайки факта, разбира се, че няма нарушения и инциденти“, допълни Тодор Браяновски.

Иво Борисов от Войнски съюз „Васил Левски“ – БНО „Шипка“ определи отношението на медиите към темата с бежанците като проява на двойни стандарти. Той даде пример с дядо Стоян, който е бил обран в дома си от бежанци. „Нещо чу ли се от BBC за това? Или от някоя друга медия, която и да е? Умишлено има двойни стандарти“, каза Иво Борисов. Той допълни, че залавянето на бежанците от доброволческите отряди е по повод извършване на престъпление, а не на религиозна основа.

За първоначалното отношение на българските деца към имигрантите и за впечатленията им след прекия контакт с тях разказа Мария Димиева, ръководител на Център за деца и семейства в риск „Цветница“ в Малко Търново. „Преди да отидем там – имаше много приказки. Аз лично не се бях сблъсквала с бежанците. Много приказки! Децата казваха „Те ядат хора!“, „Те са страшни!“, „Те бият!“, „Те ще ни откраднат!“, „Ще ни отвлекат!“. Още при първата ми среща в една стая, съвсем малка, бяха над 15 човека. След това се оказа, че има и много малки деца. Бяха мокри, съблекли мокрите дрехи на децата, голи. Страшна картина беше“, сподели Мария Димиева. Тя разказа още, че от Центъра за деца и семейства в риск са събрали и занесли на бежанците и техните деца дрехи, храна, памперси и… балони. „Балоните създадоха накрая човешкото. Защото децата ги взеха, започнаха да ги надуват и стана нормално. Най-големият проблем идва при сблъсъците, когато не се познаваме“, заключи Мария Димиева.

Вижте първия видео материал на Мирослав Милков – за гражданските арести и доброволческите отряди!