enbg

За късата памет на публичните личности, докоснали се до политиката

12.7.2016 | коментара

Водещият Слави Трифонов направи коментар по повод късата памет на публичните личности, докоснали се до политиката. Той даде като примери изказването на Росен Плевнелиев месеци преди президентските избори, че никога няма да се кандидатира за президент, противоречивите действия и изказвания на Бойко Борисов за вдигането и свалянето на ДДС, за влизането на България в еврозоната, за тегленето на кредити и коалирането с ДПС, както и заявката на Реформаторския блок преди изборите, че никога няма да се коалира с ГЕРБ, а след изборите се случи точно това.

„Аз знам, че политиците правят всичко това не от глупост само или от деменция, а просто защото така им отърва. Защото номерът им винаги минава. Защото никой никога няма да им търси отговорност за лъжите им. Пазят си интереса. И моралът всъщност не е важен. Никак“, допълни водещият.

Повод за коментара на Слави Трифонов е изказване за референдумите от тази сутрин на проф. Близнашки в сутрешния блок на bTV. Водещият показа видео материала, в който проф. Близкашки казва: „Тези референдуми, които напоследък се лансират, целят да разбият Конституцията. Тази идеология – на радикалната демокрация, е недопустима в рамките на конституционния и правов ред в България“.

Слави Трифонов припомни друго изказване на проф. Близнашки, направено преди 2 години в „Шоуто на Слави“, в което той казва точно обратното: „Един референдум ще даде възможност на суверена, на обикновените граждани – тези, от които блика властта, които са източник на всички власти в държавата, да си кажат думата по въпроси, които в крайна сметка ще доведат до нещо добро“.

Водещият Слави Трифонов зададе въпроса какво трябва да случи с един човек за период от 2 години, за да може мнението му да се промени от „референдумът е гласът на народа“ до „референдумите целят да разбият Конституцията“. Той припомни, че освен мнението си за референдумите, проф. Близнашки често променя и партийните си интереси – от БСП, през ГЕРБ до ДПС.

„В заключение ще кажа, че референдумът, скъпи наши ненагледни политически опоненти, ще го има. Независимо дали ви харесва или не. Тази година, в деня на президентските избори, ще има референдум. И на него българският народ, който е суверен по Конституция, ще си каже думата. А вие ще я изпълните“, заключи водещият.

Цялото предаване от 12 юли 2016 г.