enbg

За италианската връзка в живота на Славчо Пеев

7.12.2018 | коментара

При своето гостуване в рубриката „Нещо лично“ Славчо Пеев разказа за италианската връзка в своя живот. Историята започва в началото на 80-те години на миналия век, когато той и неговият добър приятел – писателят Станислав Стратиев са директори на театъра. Двамата обаче внезапно са уволнени на 1 декември 1988 г. „Изглежда, че ги беше страх вече и си сложиха хора“, казва Славчо Пеев. На третия ден той получава кръвоизлив в корема и претърпява много сложна операция. По думите му Станислав Стратиев преживявал случилото се цели десет години.

Когато излиза от болницата, Пеев емигрира в Италия, където живее в къщата на Борис Христов. Не изпускали концерт, разказа актьорът. Той имал приятел – италиански писател, който им дал картбланш за театър и концерти. Така на един концерт, те се представили на Челентано. Певецът бил изненадан от факта, че знаят всичките му песни. 

Славчо Пеев се запознал и с големия драматург Дарио Фо. В България той играл в  негова пиеса в продължение на 10 години. Когато научава, че Дарио Фо ще играе същата пиеса пред работниците на Фиат, с приятели отиват да я гледат. В пиесата играят драматургът и жена му, като той държи вестници, прочита заглавия от тях и ги коментират. Българите се представят на драматурга и му казват, че в България пиесата се играе 10 години. Голямо било учудването на автора, защото използваните заглавия, според него, важат 2 години.

Във връзка с тези „италиански истории“ Славчо Пеев пожела да чуе песента „Amami Amami“.