enbg

За евтаназия, пушене и обезкосмяване дебатираха красавиците

12.1.2012 | коментара

Този четвъртък, в компанията на социолога Кольо Колев, Слави постави началото на финалната задача в „Умна и красива“. Финалното изпитание, пред което са изправени участничките, се нарича „Дебат“. В него те се изправят една срещу друга и дебатират по две теми – една сериозна и една забавна. Всяка от красавиците защитава веднъж тезата „за“ и веднъж тезата „против“, като има точно две минути, в които да аргументира тезата си. След това всяка участничка има възможност в рамките на две минути да задава въпроси на опонентката си. След като минат дебатите на всички финалистки, журито ще им постави оценки по шестобалната система – от 2 до 6.

Припомняме, че на финала оценката на журито е само половината от крайната оценка. Другата половина ще е оценката на зрителите, които имат възможност да оценят участничките по шестобалната система на интернет адрес umnaikrasiva.slavishow.com . В понеделник оценките на зрителите ще бъдат събрани с оценките на комисията и финалистката, която е получила най-висок общ бал, ще спечели надпреварата.

Изпълнението на финалната задача започна с три ожесточени дебата на тема: „За и против евтаназията“, „За и против обезкосмяването при мъжете“ и „За и против пушенето на обществени места“.

Първи една срещу друга се изправиха финалистките Аделина Димитрова и Валерия Цимбал. Първата тема, по която дебатираха красавиците беше „За и против евтаназията“, като Аделина беше „за“, а Валерия – „против“.
В експозето си Аделина започна с определението за евтаназия – „акт, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба – от милост към човек, осакатен до невъзможност да живее адекватно; от липса на надежда за промяна при болни, поддържани живи, но в безсъзнание и във вегетиращо състояние.“ Според нея заради факта, че в много страни с висок стандарт има закон за евтаназията, в България би трябвало също да се приеме подобен закон. Тя цитира и аргументи на вносителя на законопроекта в България – Любен Корнезов: „човек има право сам да избере как и кога да умре; човек има право както на достоен живот, така и на достойна смърт; чрез евтаназията се слага край на безсмислените страдания…“ Аделина завърши с думите на Тери Пратчет – „Няма смисъл да водиш война, ако ще си на губещата страна“.

Валерия започна тезата си с отричане на комерсиализацията в модерния свят – според нея и раждането, и науката, и обучението са комерсиализирани. „Остана само да комерсиализираме и смъртта…“ – каза тя и продължи – „Имате ли вяра, че няма да станете жертва на алчни ръце и на жадни хора“. Тя цитира и Хипократовата клетва, която е в пълно противоречие със закона за евтанацията. „Това е да замениш думата убийство с по-красивата дума евтаназия“.

Във втората част на дебата двете участнички си размениха въпроси по темата за евтаназията. В тях те сравниха евтаназията с абортите и я обсъдиха от гледна точка на християнството и християнските добродетели.

Забавната тема, по която дебатираха Валерия и Аделина, беше „За и против обезкосмяването при мъжете“, като Валерия беше „за“, а Аделина – „против“.

Дебата започна Валерия със снимка показваща еволюцията на човека. „В миналото космите са имали функция на терморегулация, която сега се изпълнява от дрехите. Кое е по-приятно – да гледате красив обезкосмен мъж, или първобитен – с природно наметало?“ Според нея и от медицинска гледна точка е по-полезно обезкосмяването, защото пречи на разпространението на болестотворни микроби, предизвикващи неприятни аромати. „Обичам обезкосмени мъже, затова станах козметик“ – завърши Валерия с усмивка.

Аделина започна експозето си с цитат от британски учени, които доказали, че окосмените мъже са едни от най-потентните. Тя показа и снимки на секссимволите на Холивуд Джейсън Момоа и Джейсън Стейтъм, но пропусна да покаже българския символ на окосмяването – Буги Барабата. Според нея и от хигиенична гледна точка космите не означават нечистоплътност – стига мъжът да държи на личната си хигиена. Тя каза, че предпочита окосмени и натурални мъже, а не метросексуални, приличащи на „гол охлюв“.

Във въпросите, които си задавха една на друга, Валерия и Аделина обсъдиха хипотезата, че окосмените мъже се къпят с прах за пране и поспориха какво е чувството на една жена, която си ляга до мъж с по-гладки крака от нейните.

Според Венета Харизанова нито една от двете участнички не е успяла да вземе превес в дебата, но Иво Сиромахов и Антония Петрова бяха на различно мнение. Антония каза, че Валерия се е подготвила по-добре и се е представила по-убедително и по двете теми. Иво Сиромахов критикува Аделина за това, че през цялото време на дебата е чела от лист, което според него е груба грешка. Той похвали Валерия за страстта, с която е говорила.

Втората двойка участнички, които дебатираха в четвъртък бяха Мадлена Иванова и Йоана Георгиева. Те се сблъскъха по темата „За и против пушенето на обществени места“. Мадлена беше „за“, а Йоана – „против“.

Мадлена стартира експозето си с думите: „Аз съм твърдо за тютюнопушенето на обществени места, тъй като е противоконституционно да се ограничава личното право на някой сам да избира какво решение да вземе и как да постъпва със своето лично здраве“. Мадлена сравни общественоопасните последици от пушенето с тези от употребата на алкохол. Тя дори си направила експеримент – звъннала на телефона, написан на кутия от цигари, на който пушачите би трябвало да могат да потърсят помощ, за да спрат цигарите. Отговорът на телефона прозвуча в ефир: „Абонатният номер е закрит“.

Йоана започна с мисъл от Марк Твен: „Отказването на цигарите е лесна работа! Самият аз съм го правил хиляди пъти…“ Тя сравни зависимостта от цигарите с тези от алкохола, наркотиците и комара: „Освен леките последици – пожълтяване на зъбите, проблеми с потентността и прочие, има и по-сериозни вреди от тютюнопушенето. 90% от заболелите от рак на белия дроб са пушачи. За съжаление тютюнопушенето убива не само пушачи, но и непушачи – 600 хиляди пасивни пушачи умират ежегодно, 150 хиляди от тях са деца.“ Йоана завърши с това, че модата на тютюнопушенето вече е отминала.

Във въпросите си Йоана заложи на факта, че каубоят от рекламата на известна марка цигари умрял именно от рак на белия дроб. Мадлена беше изключително агресивна и почти не даде думата на опонентката си дори и тогава, когато й задаваше въпроси.

Втората тема, по която ще дебатират Мадлена и Йоана остана за предаването в петък. Темата е „за и против секса на първа среща“, като Йоана ще е „за“, а Мадлена – „против“. След това ще продължат дебатите на останалите финалистки.

Напомняме, че можете да оцените участничките по шестобалната система на интернет адрес umnaikrasiva.slavishow.com. В понеделник оценките на зрителите ще бъдат събрани с оценките на комисията и финалистката, която е получила най-висок общ бал, ще спечели чисто нов джип, пълен с книги.