enbg

За делото на Светлин Русев

30.5.2018 | коментара

Част от предаването тази вечер беше в памет на художника Светлин Русев, който почина на 84-годишна възраст. В студиото гостуваха двама от най-близките му приятели – Иван Кулеков и Георги Чапкънов.

„Аз мисля, че България загуби последния си възрожденец. Защото и в личното си творчество, и обществената дейност той имаше една цел – изграждане на духовната култура на България и вграждането й в европейската и в световната култура. Това беше неговият мотив да живее и да твори. Да, той имаше власт в културните институции по онова време, която използваше като инструмент за постигане на тази цел и на нищо друго, но неговата власт беше неговия авторитет, който той беше изградил с огромен талант и с огромен труд. Дори когато публично се противопостави на Тодор Живков лично, което аз не спомням някой друг по това време да беше направил, и беше изхвърлен от всички тези институции, когато нямаше никаква реална власт и реалната власт премина в ръцете на неговите противници, той чрез личния си авторитет продължи да оказва влияние върху целия ни обществен живот. Той дари на родния си град Плевен част от личната си колекция от картини и скулптури, струващи милиони, но всъщност неоценими по стойност. Друга част от колекцията си, която изложи в ателието си в София, беше готов също да дари, но българските институции се оказаха неспособни да приемат този дар. По този повод беше и едно от гостуванията му в нашето шоу и краткия филм, който направих за него“, каза Иван Кулеков и пожела да припомни кадрите.

През 1984 г. Светлин Русев безвъзмездно дарява на родния си град Плевен всички произведения на изкуството, които е събрал до момента – творби на Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Шагал, Пикасо, Салвадор Дали, Огюст Роден, Ангел Спасов. „Акт, достоен за сравнение само с делото на българските възрожденци“, каза Кулеков.

„21 години по-късно Светлин Русев отваря за всички вратите на ателието, в което създава най-значителните си картини, за да ни разкрие изцяло своя интимен свят – своите копнежи, любови, страсти и победи“, обясни Иван Кулеков.

В свое гостуване в шоуто на 15 юни 2005 г. Светлин Русев изразява готовност да подари колекцията си на всяка институция, „която е готова да я поеме по начин, по който аз я отглеждам – и като отговорност, и като професионализъм“. Казва обаче, че в момента не вижда такава институция.

При свое гостуване в „Шоуто на Слави“ на 23 ноември 2001 г. Светлин Русев казва, че е на страната на слабите. Това свое разбиране той обрисува с епитафия на гроба на римски цензор: „Боговете бяха с победителите, Катон беше с победените“. „Хубаво звучи, но е трудно за следване. То си е едно вътрешно усещане, че все пак има една страна в човечеството и сред нас, която има малко повече нужда. Другата – боговете се грижат и както виждаме – добре се грижат.“ – казва Светлин Русев. В книгата за гости тогава той пише следните думи: „По рисунката ще ги познаете“.