enbg

За гражданските арести и доброволческите отряди

19.4.2016 | коментара

В първия видео материал, заснет от Мирослав Милков, беше поставена темата за задържането на мигранти.

В началото на материала беше цитирано актуално социологическо проучване, според което 54% от българите одобряват така наречените граждански арести. Сред тях са и хората, които подкрепиха пред съда в Малко Търново Петър Низамов-Перата, осъществил, според прокуратурата, незаконен арест на афганистански мигранти. Във видеото бяха излъчени кадри, показващи симпатизанти на Перата, скандиращи „Перата – герой“.

Илиян Енчев, кмет на общ. Малко Търново, заяви пред камерата, че не смята Перата за герой. Според него членовете на доброволческите отряди не влизат в гората с цел да помагат на граничните власти. „Това са едни хора, които са хайдуци, са дошли по-скоро да ги претарашат, за да вземат телефоните, за да вземат наличните парични средства, които притежават“ – каза Илиян Енчев.

Комисар Радослав Сотиров, директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“, Елхово, заяви, че всеки има право да пребивава в граничната зона, но призова доброволческите отряди да не си превишават правата и правомощията на граждани. За Динко Вълев от Ямбол (задържал 11 бежанци) Комисар Сотиров каза, че многократно е установяван в зоната на отговорност на Гранична полиция и на зададени от полицейския наряд въпроси, отговаря, че ще отива на лов за бежанци.

Руска Попова, учител по български език и литература, сподели: „Аз не мога да понасям някой Динко или който и да е там, да се прави на патриот и по някакъв своеобразен начин да въвежда ред в държавата. Тя си има закони.“

Представителите на Войнски съюз „Васил Левски“ и Българско национално движение „Шипка“, които се самоопределят като Ново българско опълчение, обаче имат друго мнение за Динко и доброволческите отряди. Те подкрепят и Петър Низамов и смятат, че хора като него са грешно квалифицирани като престъпници. Иво Борисов от Войнски съюз „Васил Левски“ – МНД „Шипка“ заяви пред камерата: „Всички нас ни изкарват престъпници. Какво означава това – човекът преди 20 години се напил в дискотеката, като младеж се сбил и веднага – криминален. Добре, а Цветан Цветанов, когато го разследваха, в момента той криминален тип ли е? Или той е политико-криминален, който не се брои?“ Според него тримата заловени бежанци са всъщност каналджии, тъй като, по техни данни, са минали границата три пъти. „Всеки, който минава границата незаконно, е престъпник. Когато ти видиш престъпление, не трябва ли да реагираш? Ще се обадиш на 112 в гората, така ли?“ – запита Борисов.

Екипът се среща и с правозащитника Михаил Екимджиев. Като адвокат той представи темата от юридическа гледна точка: „Преди всичко би трябвало да се прецизира отговорът на въпроса – дали всяко пресичане на българската граница на непредвидените за това места (извън ГКПП) представлява престъпление.“ Той счита, че това категорично не е вярно и цитира чл. 279, ал. 5 от НК, която „категорично прогласява“, че пресичането на българската граница, дори на непредвидените за това места, не е престъпление тогава, когато то се извършва от хора, търсещи убежище.

„Хора като Динко, като Петър Низамов, бяха откровено поощрявани. Това е едно отстъпление на държавата.“, каза още адв. Екимджиев.

За доброволческите отряди екипът ни разговаря и с един от малкото жители на с. Сливарово – полковник от запаса Тодор Браяновски, служил 30 години в Гранични войски и Гранична полиция. Той разказа за Доброволните отряди на трудещите се (ДОТ) от миналото, които, по думите му, в граничните райони са били абсолютно организирани и ангажирани в охраната на границата под ръководството на съответните гранични подразделения. „Това беше дейност на хора, на структури, създадени със закон, с права, с ангажименти, със задължения и с отговорности. Но такива бабаити, които ги дават сега – това за мен е липса на държавност.“ – заяви Браяновски.

Михаил Екимджиев бе категоричен, че „за да дадеш право да упражняват принуда, да упражняват насилие, ти трябва – първо, да подбереш и да обучиш хората, на второ място – ти трябва да създадеш един ясен и категоричен регламент – какво точно могат да правят, какво не могат да правят, какви са техните права, какви са техните отговорности, а не просто така да кажеш „тези ни помагат“. Това е проява на незрялост, на политически инфантилизъм, каза адв. Екимджиев.

Иво Борисов от Войнски съюз „Васил Левски“ – МНД „Шипка“ призова държавата да вземе решение: „Нека да ни въоръжи, нека да ни строи, ние ще си свършим работата. Защо гледат на тези хора като на престъпници? Всичко това, което се случва, е българският дух да бъде смазан.“ Иво Борисов каза още, че щом не ги искат в гората, на 20 април ще отидат на жълтите павета.

Вижте и втория видео материал – за нагласите в пограничните райони към мигрантите!