enbg

За гостуването на Михаил Горбачов

10.5.2019 | коментара

59 предавания остават до последното излъчване на шоуто, на 31 юли. До тази дата продължаваме да ви разказваме за неща, които са се случили с нас и нашите гости, но не са били излъчени в предаването. Днес събеседник на Слави беше Иван Кулеков. Двамата разказаха спомени от гостуването на Михаил Горбачов на 7 май 2002 г.

Слави разказа, че за гостуването на Михаил Горбачов трябвало, когато заговорят за смъртта на неговата съпруга Раиса, той да погледне Цветан Недялков, който да засвири песента, на която Михаил Горбачов се е запознал със своята съпруга Раиса. … В този момент в предаването Михаил Горбачов се разплакал, каза Слави. Бившият лидер на Съветския съюз се разплакал и на изпълнението на Деси Добрева на песента „День победы“.

Беше излъчена част от интервюто с Михаил Горбачов, в която той казва следните думи: „Ние сме деца на войната. Аз преживях Окупацията, Фронта. Аз видях как тръгнаха първите загуби, първите погребения. Аз видях разрухата. Беше потресаващо, беше невероятна картина. Това страшно остава в паметта до живот. Ние ще се научим обезателно да живеем в условията на свобода, да не разчитаме на началството, а на себе си, на своята глава, на своя ум, на своето сърце. Обезателно ще съхраним най-хубавото качество на нашите народи – солидарността и стремежа към справедливост. И аз бих искал това да не бъде утопия или просто надежда, а наистина да стане реалност в най-близките години, в най-близко време. Много важно е да се усвоят уроците на миналото. 500 години ние издържахме и нито изгубихме културата, нито себе си загубихме. И сега ще оцелеем. Уверявам ви!“

Иван Кулеков сподели, че е разговарял 25 минути с Михаил Горбачов, докато той е чакал да влезе в студиото. В гримьорната били Михаил Горбачов, неговият охранител и Иван Кулеков. „Това беше една от най-вълнуващите срещи в живота ми. … Горбачов за мен от най-великите личности на миналия век, на когото дължим и живота, и свободата си. … Стоеше така на диванчето пред гримьорната с наведена глава и излъчваше невиждана, сломяваща самота. Най-мощният човек на света, какъвто беше той, от когото зависеше мирът и това да ни има. Защото един диктаторски режим, какъвто беше тогава Съветския съюз, когато умираше, можеше да повлече в смъртта си целия свят. … Той направи всичко възможно това да не се случи. Този човек преди време беше загубил съпругата си, в Съветския съюз никой не го обичаше, защото смятаха, че той е допринесъл за разпада на тази империя. Аз му казах какво огромно значение има за нас, за българите. … Аз му казах, че има огромно значение лично за моя живот, защото в тези времена – малко преди падането на Тодор Живков, аз пишех сатира, бях написал една пиеса, в която може би за пръв път се имитираше и осмиваше Тодор Живков. Беше ми излязла книга, викаха ме в ЦК (б.р. Централен комитет на партията), Държавна сигурност – какво ще правя. И аз вече очаквах да се случват само лоши неща за мен, когато изведнъж този „цирей“ на тази система, се спука и това стана благодарение на него.
Казах му, че когато се случи превратът срещу него, на 19 август 1991 г., аз съм бил готов и направих всички опити да отида в Съветския съюз, за да се бия за него. Той ми каза, че това е абсолютна глупост, защото той никога не е искал никой да умира за него. … Казах му колко е важна свободата за нас. Той ми отговори – това искам да го обясня на моите сънародници, но те не могат да го разберат. За тях по-важно беше сякаш това, че се разпада Съветският съюз.“ – разказа Иван Кулеков. На финала той добави още нещо, което му било казано от Горбачов – че трябва да живеем и че не трябва да умираме един за друг.

Цялото предаване от 10 май 2019 г.