enbg

За гостуването на Георги Калоянчев

13.5.2019 | коментара

58 предавания остават до последното излъчване на шоуто, на 31 юли. Продължаваме да ви разказваме за неща, които са част от историята на шоуто, случили се в предаването, но най-вече зад кадър. Днес Слави разговаря с Краси Радков за Георги Калоянчев. Излъчено беше видео от гостуването на големия актьор в шоуто на 1 април 2002 година.

Краси Радков сподели, че е имал възможността да се срещне с него в Сатиричния театър в периода 2000 – 2005 година.
„Един човек, който ме е разплаквал и ме е разсмивал. В този период ми е давал ценни съвети и кураж в професията. Един човек, който е вярвал в мен и за мен той ще остане народният артист Георги Калоянчев“, каза Краси. Той сподели, че от малък го е гледал и да се „сблъсква с него на сцена“ му е носело сериозно притеснение. „Това, което ми харесваше в него, е че той умееше да се радва на колегите. На младите колеги – да им дава кураж. Той се радваше като дете. … Аз съм бил с него в последните години, когато ги пенсионираха. Ти представяш ли си някой да го пенсионират – актьор?! Аз играех с него в две представления – „Виж ми окото“ и „Кукер кабаре“. Той ми играеше баща, който ми е завещал кабарето, аз да го управлявам. Починал е. И аз така го управлявам това кабаре, че той възкръсва и слиза на земята. Пълен провал. … Но имаше такова чувство за хумор! Той като излезеше на сцената, аз никога не съм виждал такава тишина, така да обсебиш хората, като един екстрасенс. И винаги ми е казвал: „Краска, ела, мойто момче. Много е важно да разпределиш енергията си, емоцията. Малко си хаотичен. Но много ми хареса – вярваш си!“ … Калоянчев си вярваше на сто процента. … Като говоря за него, говоря за всичките артисти от това поколение в Сатиричния театър. Всички те са хора, които са били любимци… Като казвам любимци, говоря опашка от цялата „Раковска“,… които са големи професионалисти. … Той ми казваше – почне ли някой актьор да се обяснява на режисьора, не става. А той ставаше и го правеше, без да се обяснява в нищо. Страхотен талант!“ – разказа Краси Радков.

Слави Трифонов сподели какъв разговор е имал с Калоянчев извън телевизията: „Виж к`во, Славе, на всеки човек му каца птичето на щастието на рамото, стига да може да го хване обаче. Щото не всеки може да го хване.“ – това съм запомнил от него, призна Слави.

„Знам само, че от моето поколение няма такъв артист и не знам дали ще има“, каза Краси Радков. Той призна и, че когато излизал на сцената с артисти от поколението на Георги Калоянчев, вдигал високо кръвно заради големия респект, който изпитвал. От друга страна обаче те му давали сигурност, че дори да обърка нещо, ще го покрият.

Цялото предане от 13 май 2019 г.