enbg

За гласуването в чужбина и „мотаенето в краката“ на политиците

5.5.2016 | коментара

Водещият Слави Трифонов засегна темата за промените в Изборния кодекс, според които се ограничава гласуването на българите в чужбина. В скайп връзка Елена Хамбарджиева, живееща в Ню Йорк, разказва за писмото, което е получила от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. В него на критиките, отправени към новия изборен закон, Валери Симеонов си позволява да нарича българите в чужбина „безродни капризнечещи псевдосънародници“, а протестът на българите е квалифициран като „мотаене в краката“ .

„Позорни думи на един политик! Всъщност именно с такива думи в действителност думата „политик“ се превръща в мръсна дума. В позорна дума. Валери Симеонов положи огромни усилия да се разграничи от Волен Сидеров и се превърна точно във Волен Сидеров! Кресльо, който говори псевдопатриотични тези. Кресльо, който крепи репродуктивния орган на властта. Кресльо, който не разбира, че моралът, истината и родолюбието са само едни“, изрази мнение Слави Трифонов.

Елена Хамбарджиева разказа, че в момента българи от цял свят протестират срещу промените в Изборния кодекс, а в писмото, което е провокирало отговора на Валери Симеонов, българите в чужбина са поискали от президента да наложи вето върху промените в изборния закон. „Това не съм само аз и малка група хора, а сме 2 000 000 граждани на България, които са извън България. Голяма част от нас няма да могат да гласуват“, каза Елена Хамбарджиева.

„Днес част от нас имаха среща с Бойко Борисов, който за нещастие ни изпрати за зелен хайвер – да говорим със Симеонов. Ние не сме политици да говорим със Симеонов! А в същото време Бойко Борисов казва, че ни подкрепя и ни изпраща да говорим със Симеонов – човекът, който ни обижда, ние трябва да говорим с него! Ако Бойко Борисов наистина ни подкрепя, той има пълната сила да внесе този закон и да бъде преизбран и преразгледан с истинските си факти. Не разбирам защо трябва да се подлагаме на този шантаж на един човек“, изрази своето възмущение Елена Хамбарджиева. Тя разказа, че е имало разговор с Валери Симеонов, но по думите й до диалог не се е стигнало. „Явно има желание да ограничи вота в чужбина“, каза тя. „Неговата теза е, че има нарушения в Турция. Което, дори да е така, не разбирам защо 2 000 000 български граждани трябва да се накажат заради това, което се случва в Турция. Тези неща могат да се адресират правилно и тези грешки да се поправят по друг начин, а не да се наказват 2 000 000 граждани, които са най-големият инвеститор в България!“, каза Елена Хамбарджиева.

На финала на разговора тя призна, че обича България и ще продължава да се интересува от нея.

„Аз те чувствам теб и всички българи, с които съм се виждал в чужбина, те чувствам точно толкова близка и точно толкова специална, и точно толкова важна, колкото всеки един български гражданин“, обърна се към нея Слави Трифонов.

По темата мнение изрази и Иван Кулеков: „Днешна България много напомня на България пред падането й под турско робство. И тогава, и сега икономическа и военна немощ, липса на държавническо мислене, духовна деградация, алчност за власт и богатства на тогава феодалите, днес олигарсите – политически лидери. Тогава бездарните, немощни и глупави държавници разделяха българския народ само по териториален принцип, днес бездарните, немощни, и глупави държавници го разделят без всякакви принципи: едни българи в България, други българи зад граница, българи в Турция, турци в България, русофоби, американофоби, еврофоби, дори българофоби… Разликите са несъществени – преди падането на България под турско не е имало пета колона на Турция в България, днес Доган говори за пета колона на Турция в България. Българските граждани в Турция са почти половин милион души, но опасността от пета колона на България в Турция е нулева. Защо? Не сме чували за прокарване на българските национални интереси чрез българските граждани, които живеят в Турция, но сме наясно как Турция използва тези граждани, за да влияе, а в отделни случаи и да ръководи вътрешната и външна политика на република България. И понеже на българските управляващи нито им стига ум, нито имат дипломатични умения, нито имат изобщо някакъв ресурс да се противопоставят на неосманската инвазия на Турция… и понеже българските управляващи се ръководят от принципа „Ние сме прости и решенията ни са прости“, за да ограничат правото на глас на българските граждани в Турция, те решиха да ограничат правото на глас изобщо на всички 2 000 000 български граждани зад граница. Валери Симеонов каза, че тези 2 000 000 само му се мотаят из краката. Аз не мога да си представя как на едно политическо джудже и един нормален човек може да му се мотае из краката, но щом новият Волен Сидеров го казва, сигурно е така. От цялата история или по-точно истерия с промените в Изборния кодекс, тръгнала от това как да се попречи на хората да гласуват на референдума, който събра близо 700 000 подписа, и стигнала до това как гласуването да е хем задължително, хем недостъпно за 2 000 000 българи, прозира една-единствена плоска мисъл. Тя вероятно ще бъде отразена и в бъдещата промяна на Конституцията, чл. 1: „Цялата държавна власт не произтича от народа, а от неговия пръв държавен и партиен ръководител“. Преди повече от 600 години България изчезна от картата на света, защото народът беше разделян от своите държавници. И тогава, и днес българските държавници разделят, за да владеят. Затова България днес много напомня на България преди падането й под турско робство. И единствения начин да бъде спасена не е обединението на политиците и държавниците ни, това за тях е невъзможно, а обединението на всички българи, където и да се намират на земята. Това зависи единствено от нас!“, каза Иван Кулеков.

„Скъпи сънародници, които живеете в чужбина. Вие не сте безродници, а политиците ни са безсрамници. Аз съм бил много пъти в чужбина и това, което съм виждал във вашите очи, е огромната ви любов към България!“, заяви Слави Трифонов.

Цялото предаване от 5 май 2016 г.