enbg

За бунтовете в Раднево

5.5.2016 | коментара

Слави Трифонов, Тошко Йорданов, Филип Станев и Иван Кулеков дискутираха първопричините, довели до сблъсъците в Раднево. Припомняме, че след като четирима цигани пребиха трима младежи в града, хиляди граждани се събраха на протест и впоследствие се опитаха да пробият полицейския кордон и да влязат в циганската махала.

Според Слави Трифонов „циганите се чувстват безнаказани и са безнаказани“ и това е основна причина за случващото се. „Всички партии се правят, че не забелязват техните простотии, защото зависят от техните гласове. Политиците влизат във властта, купувайки гласовете им и затова им позволяват всичко – да строят незаконни къщи, да не плащат ток, да не плащат вода, да безчинстват и да си правят каквото си искат“, заяви още Слави Трифонов.

След началните си думи, водещият включи в ефир репортера на bTV Петър Нанев, който разказа повече за поредния протест в Раднево.
Нанев предаде, че и тази вечер протестът е многолюден и че в града са дислоцирани специализирани полицейски сили. По думите на репортера на входа на града е изградено импровизирано КПП и всяка кола, влизаща, в Раднево се проверява. Петър Нанев разказа, че четиримата цигани, извършили побоя, са добре познати на гражданите на Раднево и на „хората им е дошло до гуша“. Репортерът обаче отбеляза, че полицията не работи по версията за саморазправа на етническа основа. Журналистът сподели, че и според него, и според хората на протеста, виновни за събитията са политиците, които купуват гласовете на циганите по време на избори и им позволяват да не си плащат данъците. Като потвърждение на думите на Петър Нанев дойдоха и скандиранията на протестиращите: „Мафия! Мафия!“

Тошко Йорданов започна с това, че в България само на циганите не им спират тока, ако не си платят сметката за него: „Всеки циганин може да не си плати тока, може да си вдигне къща пред НДК, в парка, покрай шосето, където му кефне. (…) И това няма никакво значение, при положение, че на следващите избори ще дойдат едни хора, ще му дадат 20, 30, 50 лева, и даже нищо да не му дадат, но ще го оставят да безчинства, само и само да гласува я за ДПС, я за ГЕРБ, я за БСП.“ В предаването Тошко Йорданов отбеляза, че в случая в Раднево никой не казва, че част от циганския клан, който е във фокуса на вниманието покрай четиримата биячи, се занимава с купуване на гласове по време на избори.

Според Филип Станев случаите в Катуница, в Гърмен и сега в Раднево са картина на синдрома, от който страда България в момента – липса на държава и на всякаква законност и ред. Сценаристът смята, че няма политик или партия, които да полагат усилия да се прекратят незаконните практики на циганите. Тук Слави Трифонов напомни, че дори в НС „депутат е бат’ Сали, който продава незаконно ток в Самоков.“
Водещият допълни Филип Станев и с уточнението, че не разглеждат проблема с циганите като форма на етнически конфликт, а като форма на беззаконие.

Тошко Йорданов заяви, че толерирането на незаконните цигански практики може да доведе до още по-страшен резултат. Според него политиците са глупави, не виждат по-далеч от следващите избори и „създават едно напрежение с престъпното си поведение към тази част от българския народ – циганите, и създават една бомба, която в един момент няма да бъде контролирана.“ Тошко Йорданов заяви още, че ако циганите искат да бъдат уважавани и да се чувстват интегрирани, трябва да спазват правилата като всички български граждани.
Иван Кулеков пък заяви, че „събития като тези в Раднево, в Гърмен, в Катуница, макар че изглеждат като проява на етническа омраза, всъщност са проява на крайна фаза на отчаяние, на пълно отчаяние, че в България може да има справедливост за всички.“ Ето какво каза още Иван Кулеков: „В България има две категории граждани, за които законите не важат. Първата категория – това са политиците-олигарси, и втората са циганите. Българите сме ежедневни свидетели как законът не важи за управляващата олигархия и обслужващите я политически прислужници, които живеят от подхвърлените им бакшиши. Ние сме свидетели как няколко човека откраднаха от КТБ 5 милиарда и сега се прави всичко възможно те да останат ненаказани. Ние сме свидетели как хулиганът Волен Сидеров се договаря с прокуратурата да не става затворник, а да си остава депутат. Ние видяхме как премиерът Бойко Борисов заповядва на свой подчинен да възпрепятства разследването на престъпление и това няма никакви последствия за него. Какво направихме ние срещу престъпленията на властта? Нищо, освен да ги псуваме в израз на безсилие. Ние много рядко се обединяваме срещу силните. Не им крещим, че са мръсна сган, не ги изпращаме на Сатурн. Но правим това там, където това е възможно. Срещу другата група граждани, които стоят над закона. Срещу слабите, срещу циганите. Но ще кажете: „Как така са слаби, а стоят над закона? Как така могат да крадат ток и вода, а да живеят в незаконни къщи? За нас това защо е забранено?“ И забравяме, че не циганите са си извоювали това право да бъдат над закона. То им е дадено от другата група хора над закона, от политическите олигарси, които се интересуват циганите със своите гласове да поддържат властта им. Така че, когато следващия път някой циганин извърши ново брутално престъпление, уважаеми българи, не тръгвайте със своя гняв към циганската махала, а към жълтите павета на София.“

Цялото предаване от 5 май 2016 г.