enbg

Защо управляващите се страхуват от мажоритарния вот?

18.2.2019 | коментара

Сценаристите Тошко Йорданов, Филип Станев и Александър Вълчев коментираха в „Шоуто на Слави“ приетите в края на миналата седмица промени в Изборния кодекс. В резултат на тези промени машинното гласуване остана в минимални граници, електронното гласуване беше отложено за неизвестно бъдеще, а преференциалният вот бе на практика елиминиран – въпреки волята на избирателите, изразена на референдума.

Филип Станев заяви, че не е изненадан от решенията на настоящия парламент, защото вече на няколко пъти депутатите целенасочено демонстрират, че не се съобразяват с това, което иска суверенът. Тошко Йорданов определи ставащото у нас като „емблематичен пример на изкривяване на представителната демокрация“. Според сценариста българският парламент в огромната си част е пълен със „слабо образовани, неморални хора“. Освен това Йорданов обърна внимание на факта, че депутатите нарушават собствените си закони – с отказа си да променят състава на Централната избирателна комисия. Той припомни и неглижирането на резултатите от референдума по отношение на мажоритарната избирателна система, както и невъзможно високия праг, поставен за преференциите.

Причините за всички тези решения, според Йорданов, са в страха на депутатите, че ще бъдат „изхвърлени“ при наличието на демократични механизми като мажоритарен вот или реален праг на преференциите. Филип Станев подчерта, че невъзможно високият праг за преференциалното гласуване всъщност е идея на ДПС, подкрепена от ГЕРБ и така наречените „патриоти“. „Те са обединени от интереси, които – за всички е ясно, че са в голямата си част финансови и да ги диференцираме по партии, по цветове, по политически намерения, е много наивно“, каза още Станев.

Според Тошко Йорданов политолозите и социолозите „са на работа в защита на управляващите“. В подкрепа на своето мнение той припомни, че при провеждането на референдума те са били „против“, докато сега, при гласуването на промените в изборния кодекс, те „мълчат“. Йорданов смята, че тяхната обвързаност с управляващите е „през грантове, държавни помощи“. „Тук няма морал“, добави той.

„Какво лицемерие и какви хора управляват от наше име в парламента – когато не им е изгодно, този референдум е вреден и все едно не е съществувал, а сега БСП, защото са в опозиция, го развяват като основно доказателство за това какво искали хората“, коментира Слави Трифонов. Като продължение на темата Филип Станев коментира: „След провеждане на референдума, Корнелия Нинова, която е лидер на БСП, каза, че ще подкрепи волята на българския народ и че БСП ще внесе законопроект, който да приложи на практика решението на народа от този референдум. Това не само че не се случи, ами напротив – точно обратното – БСП в пленарна зала гласуваха против“.

Александър Вълчев изрази съмнение, че българският парламент взема решения по своя воля. Той даде пример със скорошното изказване на премиера Борисов, че парламентарната група на ГЕРБ решава и той не им се бърка, последвано два дни по-късно от категоричната смяна на позицията. Вълчев припомни някои други намеси на Борисов, отразени в медиите през последните години, като тази от миналия ноември, когато в медиите излиза заглавие, че Бойко Борисов е разпоредил на парламентарната група на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

В крайна сметка, според изявленията от последната пресконференция на министър-председателя, съставът на ЦИК ще бъде сменен и прагът на преференциите няма да е толкова висок. „Но същевременно ще остане ограничението на машинното гласуване и отхвърлянето на електронното гласуване някъде в „светлото“ бъдеще… и няма да се говори за мажоритарна избирателна система за пореден път“, заключи Тошко Йорданов.

Цялото предаване от 18 февруари 2019 г.