enbg

Защо президентът сезира Конституционния съд по три от въпросите от референдума?

30.5.2016 | коментара

Тошко Йорданов и Иван Кулеков от инициативния комитет коментираха с водещия Иво Сиромахов действията на президента на България по отношение на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. В петък президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да обяви за противоконституционни три от въпросите в референдума, който събра близо 700 хиляди подписа на български граждани. Става дума за въпросите за намаляване на броя на депутатите на 120 от 240, за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, и за прекия мажоритарен избор на регионални полицейски началници. Всичко това се случи след като парламентът одобри провеждането на референдум с всичките шест въпроса без възражения и редакции.

Според Тошко Йорданов това действие на Плевнелиев се дължи на факта, че той е отиващ си президент: „факт е, че с този си ход той показа, че е маша, изтривалка или както искаш го наречи, на политическата класа. Това не е негово решение, това най-вероятно е решение на Бойко Борисов, който, когато го избраха – той си го избра, той си го гали по главата на изборите…“ Йорданов смята, че Плевнелиев е използван в момента, за да свърши „мръсната работа“, тъй като депутатите в парламента е нямало как толкова публично да нарушат законите, които сами са приели. Тошко Йорданов обърна внимание и на факта, че това е първият български президент, който не се кандидатира за втори мандат. Според сценариста ще е любопитно и как ще се развива строителната дейност на Плевнелиев след края на мандата му, защото „със сигурност има нещо обещано“.

Иво Сиромахов зададе въпрос как е възможно една година след като сам инициира референдум за електронно гласуване, сега Плевнелиев да атакува точно този въпрос. Йорданов обясни, че според „смотания закон“, приет от депутатите, предишният референдум е бил нелегитимен, защото не са излезли достатъчно хора да гласуват, а прагът е много висок. Въпреки това електронното гласуване е прието със закон, който обаче не се знае кога ще влезе в сила. „Проблемът е, че ако това нещо мине на референдум, както ние предлагаме, Народното събрание ще бъде длъжно да го въведе“, каза Йорданов.

„Като цяло няма противоконституционен въпрос. Самата терминология, да обявим, както той (Плевнелиев) е написал в заявлението си до Конституционния съд, да обяви за противоконституционни три от въпросите, е тотална глупост, защото в Конституцията няма текст, който казва за какво може да се питат хората и за какво не“, каза Йорданов. От друга страна, в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, чл. 23, ал. 2 се казва следното: „Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума.“ Но в случая – референдумът, проведен за електронно гласуване, е невалиден, тоест предложението нито е прието, нито е отхвърлено, обясни Йорданов. Той призова конституционните съдии да проявят здрав разум и доблест, защото нещата са очевидни, дори за човек, който не е юрист.

Относно въпроса за намаляването наполовина на броя на депутатите, Тошко Йорданов обясни, че той е атакуван с позоваване на едно тълкувание на Конституционния съд от 2003 година, което е по съвсем друг повод – за ограничаване правата на магистратите. „Мотивът им е, че това е от компетенциите на Велико народно събрание. Но в нашата Конституция пише какво прави Великото народно събрание“. Тошко Йорданов цитира чл. 158. от Конституцията:
„Великото Народно събрание:
1. приема нова Конституция;
2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;
3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление“;
Въпросът за намаляване броя на депутатите не е нито приемане на нова Конституция, нито променя държавното управление, обясни Йорданов. Този въпрос не се намесва в паритета на властите, защото дали Народното събрание е от 120, 240 или 680 депутата, тежестта и функциите му са едни и същи. От друга страна, правомощие на Обикновеното народно събрание е да променя членове от Конституцията и в случая се касае точно за такова решение.

Тошко Йорданов каза още, че „най-важният член в Българската конституция, с който тя започва, е член първи, в който се казва, че цялата държавна власт произтича от народа. Когато един народ на референдум каже какво е неговото мнение, това е най-отгоре, на върха на пирамидата на властта. Защото и Конституцията, и Народното събрание, и Министерски съвет, и съдебната система, всички те трябва да са в услуга на гражданите.“

Относно последния въпрос, атакуван в Конституционния съд от президента, Тошко Йорданов обясни следното: „В момента полицейските началници се назначават директно от вътрешния министър. А министъра на вътрешните работи се назначава от партията, спечелила изборите. Надолу, по цялата командна верига, която е полу-военизирана организация, всеки един шеф на районно, всеки полицейски началник, е пряко отговорен към министъра и е политически обвързан, ще или не ще, независимо какво му пише в характеристиката, защото го назначава политическо лице“. Йорданов допълни, че не е възможно в една малка държава като България да има контрабанда на цигари, контрабанда на наркотици, да има проституция, и това да не става с държавна протекция. „Всички знаем, че всеки шеф на Районно знае кои са местните дилъри, знае кои обикалят около училищата, знае кой държи проститутките. Ако този полицейски началник бива избиран от хората от съответния район, няма да се чувства безотговорен и на него няма да му е по-важно да угоди на този по-нагоре по веригата“, каза Тошко Йорданов.

Иван Кулеков в своя типичен стил се оплака, че е притеснен, защото кучето му е болно. За да се поразсее, гледал филм за Мистър Бийн, но през цялото време пред очите му бил нашият президент и му станало още по-мъчно: „То бива неадекватен човек, но този е направо световно явление. Ти виждал ли си го как минава като черна котка между почетната рота? Имам предвид мистър Бийн. Жените се кръстят, плюят си в пазвите, завъртат се три пъти около себе си и бягат накъдето им видят очите… Чудя се защо. Имам предвид президента. Знам, че занесе едно двестакилограмово червено яйце на папата, за да го мотивира да погали Бойко Борисов по главата. Чух, че сега е снесъл едно още по-голямо яйце и го подарил на Бойко Борисов, за да се мотивира Бойко да погали пък него по главата. Той, президентът, дава яйцето на Конституционния съд, но всъщност яйцето е подарък за Бойко. Защото Бойко един преди обед казал, че направил всичко възможно въпросите на референдума да бъдат одобрени от неговите депутати, обаче след обед, като се наспал, казал, че неговите депутати за разлика от него са пълни популисти, и трябвало да се знае, че в тая държава не управлява народът, а управлява Бойко Борисов. Та затова вместо Бойко да пише есемеси до Конституционния съд, Плевнелиев вместо него снесъл това голямо яйце с трите въпроса. Никой, разбира се, не се пита как така Плевнелиев е снесъл такова голямо яйце, понеже самият ни президент преди години направи изявление, че в предишния си живот е бил ирландска пастирка, а ирландските пастирки от предишните животи са се занимавали главно със снасянето на големи яйца. Всъщност вече става ясно, че Плевнелиев не е бил ирландска пастирка в миналия си живот, а в настоящия е такъв, и като такава пастирка се опитва да пасе народа. Едва в края на мандата си президентът-пастирка разбира, че народът трева не пасе, ядосва се на народа и се зарича да му провали референдума. След като българите в Лондон зададоха на Бойко Борисов въпроса дали, като се погледне в огледалото, той не вижда образа на Делян Пеевски, нашият президент решава и той да се погледне в огледалото. Но в огледалото не вижда нищо. Едно абсолютно нищо, а под нищото – табелка „Президент“. И тогава той още повече се ядосва, тропва с юмруче по бюрцето си и извиква с пълно гласче: „Те ще ме запомнят мене“. Под „те“ той има предвид хората. Народът. И аз мисля, че президентът Плевнелиев наистина ще бъде помнен от хората. Както е помнен Херострат. Ако президентът ни изобщо знае кой е тоя Херострат.“

Цялото предаване от 30 май 2016 г.