enbg

Задушница

6.6.2017 | коментара

Тагове:

Иван Кулеков представи видео материал за парцела в софийското гробище „Бакърена фабрика“, в който се погребват лицата с неустановена самоличност. Във видеото говори отец Марио:

„Патология на материалистичното общество е да цениш матеалното наследство на човека, който е събирал през живота си, а самият човек вече не е ценност и можеш да го изхвърлиш.

Този парцел всъщност е паметник на нашата бездуховност, на нашата безродственост, на това, че ние сме готови да изоставим държавата си, родината си, роднините си, приятелите си, да се претопим някъде в чужбина, да се нагодим материално, физически да живеем малко по-добре. Но ето този парцел е паметник на тая тъжна болест. Може би по време на войните, както съм гледал по филмите, в някакви полета погребани безименни войници и само един кръст и една каска. … Сега не сме във война. Но може би пък сме във война, знаеш ли?… Може би сме във война със собствената ни съвест.
Този период, в който религията беше забранена, де факто направиха народа безсъвестен. И може би религията, християнството понякога плаши светските управници и затова не я допускат в училище, защото тя е тясно свързана с осъвестяването на човека. Някой има интерес този народ да не е осъвестен. Защото осъвестеният човек е отговорен човек.

Ако искаш да разбереш нещо за един народ, трябва да отидеш и да видиш гробището му. Ако видиш едно обрасло, мръсно гробище, което е превърнато в някакво бунище, това само говори за психологията на този народ“.