enbg

Жълтата преса „пропива“ хората

6.12.2011 | коментара

Поредната порция от жълти заглавия в пресата разгледаха Светослав Митев и Иво Сиромахов в рубриката „Жълтата гостенка“. При въпросът на Слави дали от това нещо има полза и смисъл, сценаристите казаха: „Няма да спрем да постъпваме така, както смятаме за правилно“.

Като „много важна тема“ Иво Сиромахов определи темата за пиянството, която често присъства в жълтия печат. „Знаем, че в жълтите вестници работят заклети трезвеници, те не близват алкохол“, поясни той. Оказа се, че голяма част от българските популярни личности са се „пропили“:

„Калин Врачански от Стъклен дом се пропи“
„Сашо Диков се пропи заради резила на щерка му“
„Преслава се пропи, приемат я в токсикологията“
„Стунджи се пропи“
„Юксел Кадриев се пропи“
„Алисия се пропи заради Божинов“
.

Най-шокираща обаче се оказа информацията, че и Виктор Калев също е попаднал в графата на пияните: „Виктор Калев мъртвопиян от бира“, твърди сайтът mahmurluk.com. Според него актьорът се е изложил на бирен купон, на който отишъл „солидно наквасен“. Материалът е категоричен, че Виктор „възнамерява да безчинства“, а думите „Бирата е безплатна, ще пия, докато се пръсна“ били лично негови. „Аз го знам, той е пияница, ние едва го удържаме“, заключи Слави.

Водещият и сценаристите обсъдиха и заглавията в пресата, които подвеждат очакванията на читателя. Пример за това е: „На Кали й го правят, Галена го въртяла добре, на Гергана й е трудно“, последвано от „предателски дребен шрифт“: „Агнешкото печено не е за пишман домакини чалгарки“.

Политическата тематика също беше засегната със заглавието: „Има бивш травестит в парламента! Депутат от управляващата партия познат като палавата Нанси!“. „Според мен няма бивш травестит“, сподели Слави. „Искате да кажете, че травеститите са вечни?“, замисли се Светослав Митев. Иво поясни, че в статията не е ясно коя е „палавата Нанси“ и по тази тема се очаква развитие в “разследването“.

„Понякога жълтите медии несъзнателно прилагат анахронизми, за да формират сензационни заглавия“, обясниха сценаристите. Пример за такова е „Нинджи ще се бият в Балдуиновата кула“. Текстът на информацията гласи: „Търновската крепост ще бъде средновековен замък, където нинджи ще си раздават Кунг фу ритници. Това е сюжетът, който китайци планират да снимат в Царевец.“ Тази информация накара Светльо да обясни, че нинджи никога не биха си раздали и един кунг фу ритник, тъй като нинджите са японски воини, а кунг фу е китайско бойно изкуство. „Освен, ако нинджите не са завършили висшето си ниндже образование в Пекин“, допълни той.

Жълтата преса е обърнала внимание и на българската интелигенция в лицето на Христо Стоичков: „Стоичков – повичи ибети, по-малко учети“, публикувано във вестник „Всеки ден“. Според текста футболистът, който притежава заванието „Доктор хонорис кауза“, се е обърнал по този начин към студенти.

Оказа се, че мнимата женитба на Слави продължава да намира място на жълтите страници. Сайтът paparazzi.bg е публикувал статията: „Андреа: Слави се ожени“. Според текста певицата е била лично на сватбата, чието тържество не било разточително. „Не, аз съм стиснат“, призна Слави. „Оженил си се, Андреа била там, а нас да не ни поканиш“, укори го Иво.

„Статистическите проучвания продължават трайно да привличат интереса на жълтата преса, която охотно ги измисля и споделя“, каза Светослав Митев. Той цитира заглавието „14 процента биха заменили гаджето си с телефон“, чийто текст гласи:„15 процента от българите от 16 до 59 годишна възраст биха се отказали от вземането на душ в продължение на една седмица, за да могат да запазят мобилните технологии, които използват“. Според Светльо обаче ако човек се качи в трамвай, ще установи, че по-голямата част от пътниците вече са се отказали от седмичния душ и то без да притежават кой знае какви мобилни технологии.

Той разкри и любопитен съвет, който дават жълтите сайтове: „Записвайте си секс подвизите в дневник“. Светльо призна, че лично се е опитвал да записва някои еротични събития, но ръката не го слушала: „Мило дневниче, пиша с другата ръка, понеже титулярната е поизтръпнала…“.

Традиционният гост, който присъства в рубриката „Жълтата гостенка“, този път го нямаше. „Повечето хора не искат да говорят, защото ги е страх, че евентуално след това жълтата преса ше напише още по-големи гадости за тях“, обясни Иво Сиромахов. Според него обаче има смисъл да се обръща внимание на безумията в жълтия печат, защото хора като Крум Савов и Юксел Кадриев се наемат да заведат дела.