enbg

„Жълтата гостенка“ за морала в печата

25.1.2012 | коментара

Личните съдби на популярните телевизионни водещи в жълтата преса беше една от темите, които засегнаха Филип Станев и Иво Сиромахов в поредното издание на „Жълтата гостенка“. Те показаха на Слави и зрителите емблематични заглавия, публикувани в печата. Едно от тях, посветено на бившата телевизионна водеща Миглена Ангелова, гласеше: „Димитър Бедников: Миглена ревеше като магарица и ме мокреше като Ниагарския водопад“. За водещата Мартина Вачкова се оказа, че също има унизителни публикации, базирани на личностна основа, като „И майката на Марта Вачкова си показвала джоджена“. Най-интересният материал обаче, който Филип Станев показа, визираше „някои действащи водещи, макар и с епизодични изяви“ в лицето на Иво Сиромахов: „Пуснаха гола снимка на Иво Сиромахов в интернет“. Във въпросния материал е публикуван кадър на сценариста като дете на морето, който той сам е качил в личния си сайт, и на който е „само по лейка“. Иво, който не очакваше този „компромат“, изваден от колегата му Станев, обясни: „Никога не съм бил гол. Аз се родих с дрехи“. Според Филип 40 години по-късно Сиромахов изглежда „по същия начин в някои области“.

Иво Сиромахов и Филип Станев засегнаха и спортния печат. Те показаха два материала от главната страница на вестник „7 дни спорт“, касаещи ЦСКА:

„ЦСКА се насра“
„Новите в ЦСКА – италианец, швед и две чернилки“

Водещият помоли режисьора на „Шоуто на Слави“ да пусне в предаването червена точка, тъй като изричането на такива неща в ефир са недопустими. „Защо червена точка? Това е пресата – тя се продава по сергиите без червена точка“, констатира Сиромахов. Слави обяви, че определения като „две чернилки“ са проява на расизъм и в „една нормална държава“ институциите трябва да се задвижат, за да санкционират и осъдят вестника. „Това е недопустимо за модерния свят, в който живеем“, каза Слави.

По темата за поп-фолка жълтата преса също не е спестила своите „достоверни“ информации:

„Чудо! Фолкпевица е отказала секс на Коко Динев“
„Коко Динев се точи и на фолкпевец“
„Любо Ганев се заклещи в циците на фолкпевица“
„Гаджето на фолк певица срещнало извънземни“

Във втората част на „Жълтата гостенка“ гост беше Ани Бонева. „На 7 януари тази година почина Теодора Захариева, която дълги години се бореше с тежко онкологично заболяване. Приживе тя се бореше не само със своето заболяване, но и се опитваше да даде кураж на хиляди болни от рак хора в България“, обяви Слави. Ани, която също има онкологично заболяване и която е била близка приятелка на Теодора, беше дошла в шоуто, за да разкаже как се отнася с Теодора жълтата преса и как се води борба за правата на пациентите в България.

„Борбата продължава и продължаваме да се борим за правата на българските пациенти, за да получават адекватно лечение и диагностика в България“, каза Ани. „Икономиите от здраве са изключително много и са в милиони. Това да забравиш цяла група от пациенти, да забравиш да им дадеш лекарствата, да ги оставиш в листи на чакащите, е ужасно“, коментира тя здравната политика у нас. „Това означава една майка да забрави за децата си“, анализира поведението на държавата Слави.

По повод публикациите в жълтите медии за Теодора Захариева водещият коментира така: „В жълтата преса тя получаваше такива обиди и квалификации, такива сведения и информации, че наистина да се чудиш тези хора, които ги пишат тези вестници, дали не са някакви изроди“. Ани сподели, че никога не са получили подкрепа от жълтия печат. „Никога, за всичките тези години, ние не бяхме новина за жълтите медии – това, че няма лекарства, че новозаболелите от рак са 36 000, че хората на диализа им спират процедурите, че на трансплантираните им спират лекарствата, че за диабетно болните намаляват консумативите… За тях ние никога не бяхме новина и нямаше никаква стойност това, което ние казваме. Знаеш ли колко много хора си отидоха, докато чакаха в листите на чакащите?“, каза Бонева.

Ани, която заедно с Теодора е осъдила държавата, определи като най-лош фактът, че новина за жълтите вестници е не абсурданат здравна политика, а това какво ще правят с парите, които са спечелили от делото. Водещият не пожела нещата, които са изписани за Теодора, да бъдат прочетени в шоуто. „В деня на нейната смърт излязоха такива помии“, каза Бонева. „През годините са се опитвали да я изкарват каква ли не. Че с парите от обезщетението си е купила жилище, че живее в това жилище с младия си любовник. Всъщност това е брат й. Всъщност Теди живееше на квартира. Теди почина, аз бях там. Нещата, които излизат, всъщност нямат нищо общо с истината. Моят призив е хората да не вярват на тези неща. Ние осъдихме вестник „Уикенд“ два пъти, сега предстои да го осъдим още толкова“, обеща Ани. Тя сподели, че семейството на Теодора се чувства разочаровано и огорчено от публикациите. „На нас ни се присмиват на това, което правим. А ние наистина работим. Хората може би наистина не си дават сметка, че купувайки си тези парцали, дават един много сериозен оборот на едни нечистоплътни хора“, заключи Ани Бонева.