enbg

Журналистическо разследване за субсидиите на партиите

20.5.2019 | коментара

В предаването бяха изнесени факти за реалния размер на субсидиите, отпускани на партиите. Слави Трифонов обясни, че е получил отговор на свое запитване до Министерство на финансите по Закона за достъп до обществената информация. На база на получените данни Тошко Йорданов прави изчисления и анализира резултатите.

От изнесените факти става ясно, че макар по Закона за държавния бюджет на Република България, за 2018 г. субсидията за партиите да е 11 лева за получен действителен глас на последните парламентарни избори, то реално получената сума възлиза на 13,23 лв.

От предоставената от финансовото министерство информация става ясно, че преведената субсидия за партиите е в размер на 38 648 384 лв. Изчислявайки обаче на база реални гласове за партии и коалиции, сумата се равнява на 32 128 844 лева. Когато се пресметне разликата: 38 648 384 – 32 128 844 = 6 519 540 лв., се оказва, че партиите са получили 6 и половина милиона повече.

Скандалното в случая е, че при формирането на сумата за субсидии са включени освен реалните гласове за партии и коалиции, влезли в парламента, също и гласовете за независимите кандидати и гласовете „Не подкрепям никого“! 

По думите на Слави Трифонов това не е правено само през последната година, а е правено вероятно през почти всички години, откакто има държавни субсидии за партиите – от 2002 г. до днес. 

Тошко Йорданов изнесе още един скандален факт –  настоящият министър на правосъдието Данаил Кирилов, по времето когато е бил депутат и са обсъждали закона и субсидирането на партиите, е направил допълнение в чл. 27, ал. 1 от закона за политическите партии, като изрично е уточнил, че го прави с цел „да се премахне всякакво съмнение, че от гласовете, които са от протестния вот могат да се получават каквито и да са средства от партиите“.