enbg

„Жива връзка“, 29 юли 2015 г.

29.7.2015 | коментара

В предаването тази вечер водещият Слави Трифонов и сценаристите Иво Сиромахов и Тошко Йорданов пожелаха да разберат какво мислят зрителите за отхвърленото от НС предложение за референдум за задължителното гласуване и мажоритарен вот. В рубриката „Жива връзка” бяха прочетени част от хилядите мнения, постъпили на адрес live.slavishow.com, а с някои от зрителите Слави Трифонов проведе и телефонни разговори.

След няколко запитвания на зрителите, Слави Трифонов обяви, че заедно с екипа си през месец септември ще организира събирането на 400 000 подписа, нужни за иницииране на национален референдум. „Аз ще направя всичко възможно да се инициира референдум, но не с тези две точки, които НС вчера отхвърли като предложение на президента, а с тези седем точки, които ние предлагаме”, заяви Слави Трифонов. Въпросните седем точки са следните: Смяна на избирателната система с мажоритарна; Намаляване на броя на депутатите от 240 на 120; Мандатност на народните представители – до два мандата; Въвеждане на задължително гласуване; Въвеждане на електронно гласуване; Драстично намаляване на държавната субсидия за партиите; Пряк избор от народа на съдии, прокурори и началници на полицейски управления.

В началото на предаването Иво Сиромахов заяви, че се чувства обиден и омерзен от решението на парламента да няма референдум по въпросите за задължителното гласуване и мажоритарния вот. „Ако на някой не му е било ясно, то вчера стана ясно вече на всички какво е основното политическо противопоставяне в България – то не е ГЕРБ срещу БСП или ДПС срещу Реформаторския блок, или едната партия срещу другата партия – основният, големият конфликт е народът срещу политиците”, заяви Сиромахов и отбеляза, че с решението си политиците са казали на народа си: „Ние сме по-важни от вас!” Според сценариста депутатите са нарушили клетвата си, че ще се водят от интересите на народа: „Ясни са интересите на народа – всяко едно социологическо проучване, което е проведено през последните 5-6 години казва, че 80% от хората искат мажоритарни избори.” Иво Сиромахов смята още, че народните представители са бламирали въобще опита да бъдат попитани хората. Ето защо сценаристът определи решението на НС като „безочие, гавра със смисъла на това, което наричаме демокрация”.

Тошко Йорданов прочете първия въпрос на зрител с име Стоил, който попита Слави Трифонов какво го спира да влезе в политиката. Подобни питания водещият подмина без коментар.
Слави Трифонов обаче даде да се разбере, че събирането на подписи за референдум по 7–те точки на „Шоуто на Слави” за промяна, ще бъде кауза. „Те си изпросиха референдум, изпросиха си да ги задължим, изпросиха си да ги изхвърлим”, отсече и Тошко Йорданов. Сценаристът обясни, че със събирането на нужния брой подписи за референдум по 7–те точки депутатите няма да имат право да гласуват точките поотделно, както го направиха с трите въпроса на президента.

„Въпросът е хората да си повярват, че силата е в нашите ръце”, добави Иво Сиромахов. По повод на събирането на подписите Слави Трифонов смята, че е „въпрос на отговорност към държавата и времето, в което живеем” да се участва в тази инициатива. Тук Слави Трифонов се възмути на оправданието на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че проблеми с пултовете за гласуване са били причина колегите й да не гласуват „за” това народът да бъде питан за задължителното гласуване.

След това последваха няколко мнения на зрители. Според Владимир Георгиев в България трябва да се случи това, което се случва във филма „V като Вендета”.
Георги пък постави въпроса: „Защо няма реакция от страна на президента на очевадното бламиране на неговата инициатива за референдум, при това от страна на неговата партия ГЕРБ?”
Иво Сиромахов определи като странно мълчанието на Росен Плевнелиев. „За този президент не е странно”, заяви обаче Слави Трифонов. Според водещия Росен Плевнелиев не е смел, не може да налага своята воля и не е успял да се еманципира от партията, която го е издигнала за президент.
Зрителят Георги Христов зададе въпрос, който Слави Трифонов прие за риторичен: „Как ще коментирате г-н Радан Кънев и останалите реформатори, които първо бяха твърдо за референдум? Какво стана с протеста срещу ДПС и Кой, и това ли беше „историческият компромис”?”

Първият телефонен разговор за вечерта Слави Трифонов проведе с Димитър Тояганов, който работи в Лондон. Тояганов, който сподели, че е родом от Казанлък, подкрепя 7–те точки на „Шоуто на Слави” и смята, че осъществяването им може да бъде „първата копка в изграждането на истинска България”. Зрителят сподели, че е женен и има дете на почти две години и че се справя с живота с много труд.
Красимир Къшев също разговаря със Слави Трифонов, но преди това в писмена форма постави следният въпрос пред водещия: „Слави, ако ние сме работодатели на парламентаристите, защо нямаме никакъв начин да ги уволним по закон? Аз съм бивш работодател и знаеш, че Кодексът на труда ми дава това право. Основният кодекс в държавата не ни дава това право на нас. Трябва да има промяна в тази посока, почвайте подписката и ще се удивите на резултатите й.” В телефонния разговор със Слави стана ясно, че Красимир Къшев е бивш директор и диригент в Държавна опера – Стара Загора. Красимир Къшев смята, че каквито и нови избори да се правят, това няма да промени нищо, защото проблемът е системен. „Трябва да променим системата”, заяви музикантът.
Зрителят Цветозар Димитров попита какво се има предвид в точка 6 – „Драстично намаляване на държавната субсидия за партиите”. Иво Сиромахов обясни, че в момента партиите у нас взимат по 11 лева на всеки получен глас на изборите, докато в Германия например взимат по 50 евроцента на глас. Тошко Йорданов пък отбеляза, че българските партии използват огромните суми от държавните субсидии за купуване на гласове.

След няколко мнения, показващи настроенията на хората след решението на НС, Слави Трифонов направи емоционално обръщение към зрителите: „Аз съм бесен. Аз съм бесен от много време. Аз съм просто телевизионен водещ. Имам щастието и късмета да работя с екип от професионалисти, с който сме заедно от много години и смятам, че камъкът си тежи на мястото, и си върша добре работата, както и вие. Но вече не се издържа. Вчера беше отвратително това – пренебрежение, наглост. Изпитвам отвращение. Това е неприемливо. Неприемливо е, защото преди да бъдем телевизионни водещи, политици, служители, хора, преди това сме българи и живеем заедно. А да живеем заедно, има правила. Тези правила не бива да се нарушават от хора, които си мислят, че са повече от другите. Не бива така, това е несправедливо. И ако не го осъзнават – трябва да бъдат принуден да го осъзнаят или да бъдат махнати от мястото, което заемат. Защото те са на държавна работа. Както казваше един политик, който вече не е политик: „На ползу роду”. Така е – те са на полза на рода, на родината си и те го пренебрегват, те го омаловажават, поставяйки себе си на първо място. Това е долно. Трябва да има наказание. Трябва да има справедливост.”

Във втората част на предаването последваха още мнения на зрители.
Слави заръча на сценаристите да четат и мнения, които са в подкрепа на решението на НС. „В интерес на плурализма – мнения, които да подкрепят депутатите – няма”, отсече Иво Сиромахов.
След това Тошко Йорданов прочете мнението на Антон: „Слави, готови сме да съберем подписите и да излезем на улицата. Не искам баба ми да живее с пенсия от 250 лв., а политиците да се возят на коли за 250 000 лв.”
Крум пък сподели своя интересна идея: „Слави, сложете хора пред парламента да събират подписите за референдум – нека гадовете гледат!”
Последва телефонен разговор с Пламен Димитров, който работи в Мюнхен. Пред Слави той заяви, че е готов да се върне в България веднага, особено след последното решение на НС, и да положи усилия нещата в родината му да се оправят. Пламен Димитров смята, че най-жалкото от това, което се случва в България, е това, че българският народ не може да разбере, че е единственият виновник.
Григор Аргиров попита дали ще бъдат признати подписи на българи, които в момента се намират извън границите на родината. Иво Сиромахов заяви, че хората зад граница са български граждани и те могат да участват в инициирането на референдум.
По този конкретен въпрос беше и публикацията на Стелияна Малинова от Лондон: „Повечето от българите тук сме бесни на системата в България. Тук сме да оцеляваме, от хубаво не сме избягали от родината си. Имаме БГ групи във фейсбук с по 15 000 члена, готови сме да организираме подписите тук. Напълно подкрепям 7–те точки!”
Слави Трифонов се свърза по телефона със Стелияна, която разказа, че живее със семейството си в Лондон. „Трудно е на всички тук, както и на всички в България, но ние поне има какво да ядем”, каза Стелияна. Тя сподели, че е работила в държавни учреждения в България, както и в частния бизнес, но й е писнало от корупцията и от „депутати, които не са се наяли и ламтят за все повече и повече”. Пред Слави Трифонов Стелияна Малинова декларира още по-убедено желанието си да организира събирането на подписи сред българите в Лондон за инициирането на национален референдум.
Слави Трифонов проведе още един телефонен разговор – със Станислав Васев, който е от ромски произход и в своята публикацията попита: „Ние къде сме в цялата работа и какво ще ни правите?”. В разговора Слави Трифонов заяви, че разглежда всички български граждани като български граждани, независимо от техния етнос. От своя страна Станислав Васев заяви, че той и семейството му са готови да съдействат за събирането на подписите за референдум.

Последното зрителско мнение беше на един български учител – Бояна Неделчева. Тя написа следното: „Отвратена съм. Учител съм. Срамувам се от този хайдутлък, дори не намирам думи. Подкрепям всяка ваша дума и действие!”