enbg

„Жива връзка“, 26 април 2013 г.

26.4.2013 | коментара

Тагове:

Скандалните аудиозаписи с подслушан разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов, бяха темата на извънредното издание на “Жива връзка” в “Шоуто на Слави”. Записите, изпратени анонимно до голяма част от медиите, бяха коментирани от водещия Слави Трифонов, сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев, както и социолога Кънчо Стойчев. Думата имаха и зрителите, които споделяха своето мнение за подслушванията на интернет адрес: live.slavishow.com.

Тошко Йорданов прочете писмото на анонимния подател, придружило аудиозаписите: “Ако си мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва, сте се объркали. Но почти съм сигурен, че го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работя там и върша това, което ми наредят началниците. А те вършат, каквото им нареди Цветанов.” – казва в писмото си анонимният подател, подписал се с псевдонима „Бойко Найденов Кокинов“.

В предаването бяха пуснати и части от скандалните аудиозаписи, в които Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов обсъждат какви са възможностите за прекратяване на делото срещу бившия земеделски министър. Достояние на зрителите стана и част от записа, в който Бойко Борисов и Николай Кокинов обсъждат по циничен начин сексуалната ориентация на заместник-градските прокурори на София – Роман Василев и Божидар Джамбазов.

“Не може съдебната власт, която трябва да е независима, да е с един обвиняем – потенциално престъпник и бившия министър-председател, и да се чудят как да отърват “нашия човек”, коментира Тошко Йорданов. Срастването на държавата с партийната власт по света му викат “мафия”, каза още сценаристът. За да опише скандала, Слави Трифонов пък се позова на думите на “поета” от “Няма такава държава”: “Толкова е гнусно, че не ми се коментира”.

Зрителят Петър Иванов написа: “Случващото се в ГЕРБ не е политическа битка, а битка между мафиотски босове. За всички е ясно, че 4 години ни управлява мафията, и то коалиция между мутри и милиционери. След като 23 години милицията помагаше на мутрите зад кулисите, 4 години бяха в симбиоза и официално. Босовете на ГЕРБ Цецо и Буда, които се държат – единият като бос на СИК, а другият – на ИПОН, трябва моментално да бъдат вкарани в затвора.”

“Добре де, вашето шоу докога ще обслужва комунистите, мекерета с мекерета такива?!”, написа пък зрителката Марияна.
– “Целият партиен елит на ГЕРБ са много повече комунисти, отколкото партийния елит на БСП”, отговори й Тошко Йорданов.
Той каза още, че за “пръв път в България след 1989 г. , когато една партия падне от власт, собствените им хора си пращат семействата в чужбина, страх ги е за живота им от собствената партия.”

Гостът Кънчо Стойчев каза, че подслушванията удрят по джоба на българите. Той изрази две хипотези за подслушванията – едната, че се подслушва за развлечение, а другата – че се подслушва “с цел полза”. “Аз залагам на втората хипотеза. Каква може да бъде ползата? Първата полза е, че по този начин рекетират подслушваните. Ако става въпрос за прокурори и съдии – за натиск в съдебната система; ако става въпрос за бизнесмени – за натиск и отнемане на техния бизнес, чиста форма на рекет; ако става дума за журналисти – отново за влияние на общественото мнение”, коментира Кънчо Стойчев.
“Ние сме бедни, защото няма институции”, каза социологът. Според него структури като ДКЕВР и КЗК не работят и всичко е в “първо лице, единствено число”.

Кънчо Стойчев бе на мнение, че няма нищо лошо да се използват СРС, но те да бъдат законни и в резултат от тяхното използване да има корумпирани министри вкарани в затвора. Според социолога сега 100 – те милиона за СРС отиват “за да държат хората в страх и подчинение.”
Кънчо Стойчев разгледа проблема и в един по-глобален аспект: “Цветанов ще предизвика – и той вече предизвиква, грамаден, огромен, невиждан европейски скандал. Защо? Защото много скоро Европа ще разбере, че в случая не става дума за политическа битка в България и за предизборна война, а за чисто криминална територия и криминални деяния. Има леви, има десни, има центристи в Европа, те се бият политически, но когато опрат до права на човека, спазване законност – там няма леви, няма десни. И ако немската десница продължи още няколко дена да подкрепя мафията в България, много е ясно какво ще стане с г-жа Меркел – този Цветанов ще направи световен рекорд и ще завлече г-жа Меркел, заедно с г-н Борисов, на дъното на река Рейн. (…) Знаете ли колко ще се зарадват в Америка, в Белия дом, когато разберат цялата тая сценка между премиер, министър и прокурор какво уреждат – това е най-забраненото нещо в Съединените щати.”

Според социолога понятия като независим съд и независима прокуратура са далеч от схващанията на записаните. Кънчо Стойчев изрази своето очакване Сотир Цацаров да изчисти “къщата си докрай” и да “свърши работата, която 23 години никой не свърши.”
Социологът сподели и какво очаква след парламентарните избори на 12 май: “Трябва ни извънредно правителство, което след отстраняването на Борисов и Цветанов, включително и партия ГЕРБ може да се включи, – едногодишен мандат, за една година програма от 5-6 точки, започваща от изчистване на МВР, изчистване на прокуратура. Просто трябва една година на пълно национално съгласие, да си почистим къщата. Избори – след това – който ги спечели, да се коалира, да прави, каквото иска.”

Предаването завърши с мнението на зрител с псевдоним Tanju. Ето и неговата успешна метафора за изборите: “За да гласуваш за някого, не е нужно да му вярваш. Представи си, че играеш шах. Когато играеш с една фигура, ти не правиш това, защото вярваш в нея или в някакъв вълшебен ход, който веднага ще откаже противника, а просто се опитваш максимално да го затрудниш и да подобриш своите шансове за успех. И противник са нещата от живота – болестите, бедността, кражбите, насилието, а не някоя отделна фигура на политик или партия. И целта е не да спечелиш срещу фигурите, а да сведеш до минимум вредното им действие върху теб в играта на твоя живот.”