enbg

“Жива връзка”, 23 юли 2013 г.

23.7.2013 | коментара

Тагове:

Точно в полунощ започна извънредното издание на “Шоуто на Слави”. Предаването не се излъчи в обичайния си час 22:30, заради удълженото време на bTV новините, които предаваха на живо сблъсъка между протестиращи и полицаи по време на блокадата на Народното събрание. “Шоуто на Слави” също се излъчи на живо, като водещият Слави Трифонов и сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев дадоха думата на зрителите чрез рубриката “Жива връзка”. Въпреки късния час над 4000 коментара за извънредната ситуация се получиха на адрес live.slavishow.com. В предаването Слави Трифонов осъществи и пряка връзка с репортерите на bTV Миролюба Бенатова и Петър Нанев, които дадоха актуална информация за случващото се на площад “Народно събрание”. При включването на Миролюба Бенатова зрителите видяха как протестиращите изграждат “импровизирана барикада” с плочки от намиращите се в близост тротоари.

Според Филип Станев тази вечер пред парламента се е случило “неизбежното”. Той изтъкна, че причина за сблъсъците е липсата на “интеракция между правителството и протестиращите”. Тошко Йорданов пък смята, че не случайно сблъсъкът се е случил точно днес, тъй като за първи път на депутатите им се наложило да поработят по-дълго в НС, заради готвената актуализация на бюджета, и не са си тръгнали, както обикновено в ранния следобед, преди да са се събрали протестиращите.
Тошко Йорданов направи и аналогия с протестите от 1997 г. Според него разликата е, че през 1997 г. “в главите си имахме алтернатива” и “вяра и надежда, че нещо ще се случи.”

Първото зрителско мнение беше на “Анонимен”, който написа: “Колко дни още трябва хората да седят пред парламента, за да се сетят, че не ги искаме?”
Последваха още няколко мнения на зрители. Петър написа:
“Това не е протест, това е революция. 89-та ще е 2013 – тук и сега. С нам Бог!”
“Нали не искате сега Костов и Бойко да ни спасят, Фидоска и Цв. Цв.?!” – попита риторично зрител с име Иво.
Иво Иванов пък изказа следното мнение: “Наши бият наши, трябва да ни е срам, че стигнахме до тук. И това не опира до политически пристрастия, предпочитания и цветове. Опира до това, че за пореден път сме разделени, мразим се взаимно. Опира до това, че в момента стотици българи са ранени. Когато става въпрос за пролята кръв на българи – всичко друго е без значение.”
“Революционер” написа: “От прасе – мас и от комунист – власт – само с дране се взема.”

Слави Трифонов се спря по-задълбочено на въпроса на Пламен Колев каква е позицията на “Шоуто на Слави”. Водещият отговори като направи ретроспекция на своето участие в протести срещу различи политически партии. Слави припомни, че той, като част от студентското предаване “Ку-ку”, е участвал в свалянето от власт на президента Петър Младенов, а впоследствие е участвал и в студентските стачки. После като част от “Каналето” е участвал в свалянето на правителството на Жан Виденов, а в “Хъшове” – в свалянето от власт на Иван Костов. Слави Трифонов отбеляза, че в по-ново време е бил критичен към правителството на Бойко Борисов, критичен е и в настоящия момент. “Не искам да кажа, че ние сме винаги настроени срещу властта, защото, видиш ли – тя е само власт. Въпреки че моето мнение, г-н Колев, определено е, че медиите наистина би следвало да са коректив на властта. Медиите би следвало да са тези, които казват къде бъркат властимащите”, обърна се към зрителя Слави Трифонов. Водещият продължи своя отговор като отбеляза, че сегашните управляващи са демонстрирали “дебелоочие” при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Според Слави управляващите са подценили отношението на хората и най-вече “отношението на софиянци, които са много по-чувствителни от нещо, което ще направи БСП, отколкото към нещо, което ще направи ГЕРБ”.
Слави уточни още, че не иска да бъде реабилитиран Бойко Борисов, който по думите му е “много виновен пред цялата нация и трябва да си получи заслуженото”. Водещият заяви също така, че никога не се е страхувал от политиците и от властта и че за него винаги е бил важен “принципът” – “да показвам грешките на управниците, които и да са те”.

Конкретно за протестите Слави Трифонов смята, че те не трябва да са насочени само към правителството, което по думите му логично трябва да си отиде, а да бъдат насочени към желанието за промяна на изборния закон. “…Този закон ражда едни и същи уроди”, убеден е Слави. В този ред на мисли той припомни и седемте предложения за промяна, които “Шоуто на Слави” лансира от известно време, и акцентира най-вече на предложенията за мажоритарни избори и задължителното гласуване. “ДПС е в парламента с такава голяма власт, защото 50% от българите не гласуваха на тези избори”, каза Слави Трифонов. От друга страна, според него, само чрез мажоритарен вот могат да влезнат свестни хора. Слави обясни, че по собствените му разбирания “свестен човек” е “човек с морал” и заяви категорично, че при настоящите условия и правила “свестен човек не иска да ходи в парламента”. Ето защо и на питане на Симеон Симеонов “кой искате ВИЕ да дойде на власт”, Слави отговори, че при тези правила не може да предложи никого. “Други правила ще позволят да дойдат по-стойностни хора. (…) Като се променят обстоятелствата, начинът, по който се избират (депутатите), ще има един буферен период, според мен, така се е случило и след Освобождението на България от турско робство”, продължи своите разсъждения Слави Трифонов и припомни, че след Освобождението българите, които са били с повече възможности, са изпратили своите деца да учат в чужбина и впоследствие до 20-30 години е бил създаден един елит. Трифонов уточни, че тогава “елит” не е била лоша дума.

Какво още казаха Слави Трифонов, Филип Станев и Тошко Йорданов, както и какви други зрителски мнения се получиха на адрес: live.slavishow.com, вижте във видеото.