enbg

„Жива връзка“, 20 юни 2014 г.

20.6.2014 | коментара

Тагове:

„Шоуто на Слави“ бе излъчено извънредно на живо в 21:30 ч., заради трагедията във варненския квартал „Аспарухово“ и в град Добрич. В двата града стихията отне общо живота на 14 човека.

„Както винаги държавата и институциите не са виновни. Никой не носи отговорност. Виновна е природата. Завалял е дъжд“, заяви в своите встъпителни думи водещият Слави Трифонов. В началото на предаването той осъществи пряка връзка с репортера на bTV Виктория Петрова, която от мястото на трагедията в „Аспарухово“ разказа за бедствената ситуация, както и за доброволците, които помагат на засегнатите от потопа граждани. Във директната връзка от Варна се включи и репортерът Петър Нанев, който като очевидец разказа за евакуирането на туристи от курорта Албена и за „пленените“ от наводненията летовници в 6 хотела на първа линия на курорта. „Властите ги нямаше“, заяви още Петър Нанев за ситуацията в Албена.

В студиото при Слави Трифонов бяха сценаристите Тошко Йорданов, Филип Станев и Иво Сиромахов, които споделяха какво пишат зрителите на специалния интернет адрес live.slavishow.com. Най-напред обаче Тошко Йорданов пусна изготвения от варненеца Христо Топчиев клип, който дава един от възможните отговори на въпроса откъде се появи голямата приливна вълна, която помете квартал „Аспарухово“. В обяснението си към клипа, съдържащ снимки от интернет и Google Street View, Христо Топчиев пише: „Дерето над „Аспарухово“ („Темелково дере“) преля и уби хора, защото постепенно се стеснява, застроено е вероятно с незаконни сгради и вили и в един момент направо си се излива на улицата, което според мен е скандално. Също така дърветата му в началото са изсечени, според сателитните снимки в интернет, което вероятно обяснява всичката кал.“ Във видеото си Топчиев обяснява, че водосборният басейн на дерето е с площ около 4 млн. кв.м и потенциални 141 милиона литра вода при 35 литра на кв.м. дъжд. Тези цифри, съчетани със застрояването на дерето и стесняването на канала, в който се излива водата, и задънването на този канал в къща, са логичното обяснение за трагедията в „Аспарухово“, според Топчиев. В края на клипа варненецът пита законни ли са постройките в дерето и защо евентуалните милиони литри вода при силен дъжд трябва да се изливат в тесни и кални улички, за да потекат между блоковете и паркингите, а не в подземен или надземен канал.

Зрителите на „Шоуто на Слави“ също обърнаха сериозно внимание на немарливостта на държавата и нейните представители. Зрителят Ралф припомни „Атомното „Ку-ку“ от 21 декември, 1991 г., което според него е имало за цел да покаже „пълната неподготвеност и некадърност на държавата да се справи с бедствия от голям мащаб“. „През 2014г. държавата още е неподготвена и няма превантивни мерки“, коментира казаното от Ралф Филип Станев.

Иво Сиромахов е обнадежден от многото доброволци, които се включиха да помагат на бедстващите граждани, но е и озадачен защо българската армия, жандармерията и пожарната не са реагирали веднага. В този контекст беше и мнението на Стефан Нанкинов, на 19 г., който попита как така има много полицаи и жандармеристи, когато има протести срещу правителството, а отсъстват, когато хората бедстват повече от 24 часа. „Хората са оставени сами да се оправят“, заяви Иво Сиромахов.

Зрителката Петкова пък се възмути от „управниците ни (както държавни, така и общински), които се хванаха за гушите, вместо да помагат на хората ЗАЕДНО.“ Тук Тошко Йорданов коментира думите на кмета на Варна Портних, който заяви в нощта на трагедията, че държавата не се е притекла на помощ на варненци. „На местно ниво той (кметът) е държавата“, заяви Тошко Йорданов. Сценаристът остави без коментар обаче думите на премиера Орешарски, който заявил, че „времето понякога си прави неприятни шеги“, както и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който оправда поведението на кмета Портних с това, че „за пръв път вижда трупове“.

Филип Станев заяви, че няма никакво значение от коя политическа сила е кметът, „важното е да си свърши работата“ и „деретата да бъдат почистени“. „В никой град този проблем не е решен, деретата на реките са задръстени от години“, допълни Иво Сиромахов. Сценаристите се съгласиха със Слави Трифонов, който смята, че прокуратурата трябва да се самосезира и да разследва причините, довели до трагедията в кв. „Аспарухово“.

В ефир бяха прочетени още мнения на зрители. Христо Захариев предложи „всички пари за предизборни кампании и всички разхищения, свързани с българските депутати да бъдат дадени на пострадалите от потопа“. Той зададе и въпроса: „Защо хората трябва да пращат есемеси, къде е държавата?“ В същия стил беше и изказването на Здравко Николаев: „Нали от ЕС отпускат пари? Къде отиват парите, които ни дават? Явно не отиват на по-различно място от коремите им?“
Една българка написа: „Доброволци изриват кал и смачкани коли, фирми пращат машини да помагат, организирани групи събират провизии, частни лица дават високопроходимите си коли за евакуация, цяла България събра чрез есемеси над 200 000 лева за пострадалите. И всичко това за няколко часа! Аз питам: Къде са политиците, къде е властта, къде си, Орешарски? Оставка.“
Тук Слави Трифонов зададе въпрос не е ли проблемът в това, че „не сме достатъчно стриктни в желанието си и това да спазваме демокрацията по начин, по който да ни бъде удобно да живеем, т.е. да изискваме от политиците да се държат по определен начин.“ Според Иво Сиромахов правила има, но те не се спазват. „Не можем ние да вдигнем армията“, обоснова се сценаристът.

Последното мнение на зрител беше на Варненка: „Слави, уважете ни в този ден да не ни занимавате с отвратителните, не само ненужни, но и вредни за нас хора от върховете. Държавата е не само кметът, но и областната власт. Там ние имаме не управници, а квоти, седнали на бюра. Областният прие Орешарски в кабинета си. Какво ги интересуват хората?“

Инициативата “Да помогнем след потопа” беше представена от Венелин Петков и Гена Трайкова. Тя е организирана, за да се окаже помощ на пострадалите от наводненията и не е свързана с даряване на пари, а с набиране на доброволци, които на място да помогнат на засегнатите хора за възстановяването на домовете им.

„Това е инициатива, която разчита на труда на всеки един от нас – нещо, което можем да направим със собствените си ръце и усилия за хората, които са пострадали“, обясни Венелин Петков. „Опитваме се да концентрираме тази добра сила, която я има в българина – допълни Гена Трайкова, – това е може би наистина най-здравото ядро, около което можем да се обединим“. Журналистката изрази надежда, че институциите ще си направят верните изводи, за да сме подготвени следващия път.

„Телевизията има и образователна, и социална, и обществено-градивна функция – каза Венелин Петков, – това е може би по-важната функция на телевизията. Не е достатъчно само да информираш, особено в сегашната ситуация.“

След наводненията bTV започна да организира доброволци с техника, включително и тежка техника, за да отидат на място и максимално бързо да изчистят последствията от потопа. За целта на сайта на телевизията има специална секция, в която всеки един зрител може да даде сигнал за място, което трябва да бъде възстановено – за да се локализират максимално бързо зоните, които се нуждаят от помощта на доброволците.