enbg

„Жива връзка“, 18 януари 2013 г.

18.1.2013 | коментара

Тагове:

Предстоящият на 27 януари референдум беше основна тема на специалното издание на „Шоуто на Слави“ „Жива връзка“, в което на въпросите на зрителите отговаряха Слави Трифонов, Тошко Йорданов и Иво Сиромахов. Според Слави и сценаристите тази тема е важна, защото референдумът е доказателство за наличието на гражданско съзнание, от което политиците в България се страхуват и затова го възпрепятстват чрез закона. В предаването доминираше тезата, че независимо каква е позицията на гражданите, те трябва да излязат и да гласуват на референдума, защото всички трябва да носим отговорността за това, което се случва в държавата.

Според мнението на 20-годишния Руслан „Въпросът отдавна не е енергиен, а политиката си мие ръцете с гласа на хората.“ Слави Трифонов се съгласи, че референдумът е политизиран с призивите на премиера Бойко Борисов към симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с „не“, а смисълът на референдума е да се изрази гражданска позиция, а не партийна принадлежност или политически пристрастия. Тошко Йорданов сподели, че ще гласува с „не“, защото според него България няма нужда от ядрена централа и може да произвежда ток по други начини. Иво Сиромахов също заяви, че по екологични съображения ще гласува с „не“. Това обаче не прави двамата сценаристи привърженици на управляващата партия, стана ясно в разговора. На въпроса на „Стз Отбора“: „Искам да попитам г-н Трифонов – вие как ще гласувате на референдума, с да или с не?“, Слави отговори така: „Ще гласувам с твърдо „да“, защото съм от Плевен и за мен това да има ядрена централа в тази област, близо до Плевен, е възможност за бизнес, възможност за работни места и най-вече възможност за една енергийна самостоятелност на България. Ще гласувам с да, защото смятам, че това е правилно. Това не означава, че аз имам политически пристрастия към която и да е политическа сила, особено към БСП, която е инициирала този референдум.“

На мнение на зрител, че „референдумът е пълна глупост и само цели да се вземат парите на хората“, Тошко Йорданов отговори така: „Демокрацията няма цена. В случая – референдумът е висша форма на демокрация. Така че, ние, ако трябва да си платим тази цена, по-добре да си я платим в този случай и да вземем правилно решение, отколкото да плащаме много години след това.“ Според Слави всеки човек трябва да носи отговорност за това, което се случва в държавата, а не само веднъж на 4 години да бъде убеждаван, чрез песни, танци и пари, да отива да гласува.

„С удоволствие бих участвал в референдум за намаляване броя на депутатите и обявяване на президентска република“. Това мнение на Иван Димитров провокира Слави да разясни още веднъж тромавата процедура за иницииране на референдум: „Трябва да събереш 500 хиляди подписа, даже трябва да са повече от 500 хиляди, защото, ако се окаже, че някой от тях е невалиден, това би следвало да провали инициативата, за всеки случай над 600 хиляди, и инициативен комитет да инициира такава теза.“

Заряна попита следното: „Според вас трябва ли да се бойкотира референдумът? Защото се разпространяват такива клипове в интернет…“ Отговорът на Слави беше: „Не трябва да се бойкотира референдумът по една причина – това е единствената възможност да си кажете свободно мнението.“ Иво Сиромахов подчерта, че това е първият свободен референдум в историята на България.

Другите теми, които зрителите поставиха с въпросите си на интернет адрес live.slavishow.com, бяха относно турнетата на Слави и Ку-ку бенд, новия сезон на „Гласът на България“, пострадалите от земетресението в Перник, мажоритарната избирателна система, гласуването на ромите в България, управлението в САЩ, политическата власт, мутрите, легализирането на проституцията и двойникът на Иво Сиромахов, продаващ зарзават на пазара в Люлин.

Слави и сценаристите се обединиха около тезата, че мнението на всеки човек е важно и изданието „Жива връзка“ ще продължи докато има хора, които искат да задават въпроси или да изказват своите позиции по темите, които ги вълнуват.