enbg

„Жива връзка“, 15 май 2013 г.

15.5.2013 | коментара

Тагове:

„За първи път в новата ни демократична история една гнусна манипулация става явна, за първи път можем да говорим за нея, защото ни показват фактите. За първи път прокуратурата прави това, което трябва – просто си върши работата.“ – с тези думи Тошко Йорданов обоснова защо екипът на „Шоуто на Слави“ е взел решение да направи извънредно издание на „Жива връзка“ след пресконференцията на прокуратурата, свързана със задържаните в Костинброд бюлетини. На интернет адрес live.slavishow.com българските граждани имаха възможността на живо да кажат какво мислят и да зададат своите въпроси.

Според Тошко Йорданов случилото се на пресконференцията на прокуратурата се подценява, защото там нагледно са показани неща, за които се е спекулирало от самото откриване на нелегалните бюлетини в деня за размисъл. „Стана ясно, че проблемът е дори по-страшен, отколкото ние си представяме – това е съзнателно, целенасочено, предварително измислено и подготвено фалшифициране на изборите.“ Филип Станев наблегна на информацията, дадена от прокуратурата, че въпросните бюлетини не са 350 хиляди, а 770 хиляди.

Ето и част от мненията и въпросите, които зрителите изпратиха:

„ЗащоQ след като възникнаха толкова проблеми въпросно изборитеQ те се приеха… Не мислите ли, че трябва да се насрочат нови?“

„Какво мислите за факта, че президентът Росен Плевнелиев е знаел за незаконните бюлетини два часа преди началото на деня за размисъл и не е реагирал по никакъв начин?“

„Аз мисля, че ако вината на партия, опитала се да подмени вота бъде доказана, трябва директно партията да бъде дисквалифицирана и всички членове да са ОСЪДЕНИ и в ЗАТВОРА!!!!“ (Радослав Ночев)

„Здравей, Слави, как мислиш, ако осъдят Цветан Цветанов, той ще влезе ли в затвора, или ще стане както винаги става – с пари?“ (Петя Делчева)

„Защо не поискат имунитета и на Бойко Борисов?“ (Петър)

„Слави, Цацаров трябва ли да се страхува за живота си?“

Гост в предаването беше бившият председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Минчо Спасов. Той откри в поведението на ГЕРБ след скандала така нареченото „настъпване на мотиката“: „Изказването, че разкритията на прокуратурата са намалили изборния резултат на ГЕРБ с 6 процента може да означава най-малко две неща: първо, че тези 6 процента са се надявали да получат чрез тези бюлетини, а второто е, че гласоподавателят на ГЕРБ е бил много ощетен от действията на прокуратурата и трябва да бъде съжален.“ По отношение на действията на прокуратурата Спасов е умерен оптимист: „Досега Борисов управляваше чрез много „калинки“. Вярно е, най-вероятно, че той назначи и Цацаров, но Цацаров не е „калинка“. И Цацаров показва, че не е „калинка“, той е умен мъж.“ Въпреки сигналите, дадени досега от главния прокурор, Спасов каза, че ще изчака да бъде свършена работата с Цветанов, след което да се продължи със случая Мишо Бирата.

Минчо Спасов обърна внимание и на много интересно разминаване в датите на обществената поръчка и започването на печатането на бюлетините: „От разследването се оказа, че печатането на тези бюлетини е започнало на 23-ти , а договорът е подписан на 27-ми. Това несъответствие показва, че въобще не е имало обществена поръчка. Всички говорят, че има обществена поръчка, така пише и в закона, така твърди и премиерът Райков. Но на практика обществена поръчка не е имало, защото бюлетините са започнати да се печатат преди договора. И, забележете – заявката, която идва в печатницата, която е от 23-ти, цитира договора от 27-ми, а това е документ с невярно съдържание, което е углавно престъпление.“

Минчо Спасов призова да бъде помагано на прокуратурата, да има обществена енергия и смелост. Според него Цацаров е почти сам в битката: „От гледна точка на институциите – ДАНС работи срещу него, той не може да разчита на МВР, а вика жандармерията, може би не може да разчита и на пожарната, както се пошегува и самия той. Затова трябва да бъде окуражен.“- завърши Спасов. Според Слави започнатото от Цацаров ще му спечели и много съмишленици.

Гостът подари на Слави надпис с мисълта на Платон: „Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.“