enbg

„Жива връзка“, 11 януари 2013 г.

11.1.2013 | коментара

Близо 10 000 въпроси и мнения на зрители се получиха на интернет адреса live.slavishow.com по време на първото издание на „Жива връзка“, в което на въпросите на зрителите отговаряха Слави Трифонов и сценаристите Тошко Йорданов и Иво Сиромахов. Идеята е всеки петък нашите зрители да имат възможността да зададат въпроси или просто да изразят свободно мнението си по теми, които ги вълнуват.

В самото начало на предаването Тошко Йорданов сам повдигна въпроса със сметките за тока, като за онагледяване беше донесъл една своя сметка. В нея от общата дължима сума от 98 лева, едва 41 лева се оказаха цена на изразходваната електроенергия. Къде отива разликата, попита сценаристът и пожела да узнае какво са:
„достъп до електропреносна мрежа ВН“ и „пренос през разпределителна мрежа НН“. От обратната връзка със зрителите стана ясно, че ВН означава „високо напрежение“, а НН – „ниско напрежение“. „Аз разбирам високото да го плащаме, но поне ниското да го дават на по-ниска цена“, коментира шеговито Иво Сиромахов. Двамата сценаристи и Слави Трифонов се обединиха в мнението, че ДКЕВР (Държавна комисия за енергийно и водно регулиране) не упражнява нужния контрол и не разяснява на хората за какво точно плащат и каква точно е цената на въпросните ВН и НН.

„Слави, може ли да питаш г-н Симеон Дянков как се живее с 500 лева в Кюстендил с 4 – членно семейство и дали магистралите на Борисов са най-важните?“ – написа зрителят Владислав Котев. „Не мисля, че Симеон Дянков ще дойде в Шоуто, да му задам този въпрос. Но това е риторичен въпрос“, каза от своя страна Слави Трифонов.

Васил Василев зададе следния въпрос: „Може ли да възпитаме служителите на съдебната система да защитават законните интереси на гражданите?“ Относно това питане Иво Сиромахов даде пример с Америка: „В страни като Америка съдиите са избираеми от хората, докато тук тяхната избираемост е плод на неясни политически интереси или по-скоро на ясни политически интереси.“

Иво Сиромахов направи и интересно откритие, че нашият министър-председател бил най-богатият от всички премиери в света. Според сценариста такова заключение може да се направи, ако се следят изказванията на Бойко Борисов, който казва: „Платих 2 млрд. за магистрали, платих 1 млрд. за метрото, сега ще платя 600 млн. за пенсионерите…“

„Какво мислите за Президентската република и поне на половина депутати по-малко?“ – това попита 19 – годишният потребител Йордан Василев. „И за двете неща съм изцяло „за“, отговори Слави Трифонов. Водещият е с категоричното мнение, че хората трябва да се изкажат по тези и много други въпроси. „Аз съм „за“ всякакви референдуми, както е в Швейцария. Но политиците ги е страх да чуват вашия глас. А като се страхуват политиците от нашия отговор – тогава да не е демокрация, да направим диктатура или да направим Бойко Борисов крал и каквото каже кралят – това е.“
Иво Сиромахов припомни инициативата на „Шоуто на Слави“ за провеждането на референдум относно избирателната система – дали да е мажоритарна или пропорционална. „Как щяха да влезнат хора като Цецка Цачева и Фидосова, ако нашият въпрос беше стигнал до хората?“ – попита Иво Сиромахов.

Слави Трифонов отговори и на въпроса „Ще има ли това лято турне?“: „Едно турне не може да се реализира само на база на билети, иначе билетът трябва да е много скъп. Турнетата и концертите, които ние правим, са спектакли, те изискват много хора, отиваме с огромен екип. И това не може да стане без рекламодатели. А, уважаеми зрители, ситуацията в момента е такава, че ако предложа на рекламодател договор да участва в наш проект, рекламодателят ще се уплаши и няма да участва при нас, заради това, че аз иронизирам или казвам свободно мнението си за Бойко Борисов и за хората, които управляват. Рекламодателят ще си каже: „Защо ми е на мене лозе на баир?“ Слави Трифонов отговори и защо коментира политически въпроси в шоуто си: „Имам необходимостта да съм в мир със себе си, заедно с екипа ми да говорим свободно това, което мислим.“

В „Жива връзка“ Тошко Йорданов, Иво Сиромахов и Слави Трифонов говориха още за монополите, за проблемите с тютюнопушенето, за отношението на държавата към ромите, за здравеопазването, за (не)възможностите за правене на среден бизнес в България и други. Всичко това може да видите във видеото.