enbg

Елена Йончева, 29 септември 2015 г.

29.9.2015 | коментара

Журналистката Елена Йончева гостува в „Шоуто на Слави“ по повод на указа, който украинският президент Петро Порошенко подписа и който забранява на нея и още десетки журналисти да влизат в Украйна, тъй като представлявали заплаха за националната сигурност на страната.

Пред Слави Трифонов Елена Йончева обясни, че според официалното становище на украинските власти журналистите в забранителния списък съдействат на терористични групи. „Как един журналист може да е заплаха за националната сигурност, как задаването на въпроси, не само към управляващите, но и към опоненти, да те превърне в терорист?“ – не скри учудването си Елена Йончева.

Слави Трифонов също е изненадан, че Украйна, която заяви намерение да е проевропейски ориентирана и различна от Русия, предприема действия, които са характерни за страни като Северна Корея. Тук Елена Йончева отбеляза, че всъщност, освен от Украйна, тя е получавала санкция и от Северна Корея. В края на 2003 година тя снима в комунистическата страна, прави документален филм и след това получава забрана за посещаване на Северна Корея. Според Елена Йончева указът на Порошенко, който забранява на журналистите да влизат в Украйна, е „реакция на всяка власт, която е склонна към авторитаризъм, към тоталитаризъм“.

Елена Йончева разказа, че в забранителния списък на Порошенко присъстват също и трима журналисти от Би Би Си, двама испански журналисти, които пишат за „El Pais” и един немски журналист от „Ди Цайт“. Според Йончева Би Би Си няма как да бъдат обвинени в заемането на проруска позиция, затова тя търси разковничето другаде: „Би Би Си дълго време отразяваше позицията на Киев, в един момент започна да показва и позицията – както считат в Киев – на техните врагове. Когато един режим смята, че няма политически опоненти, а има врагове, тогава журналистите, които отразяват техните опоненти, също се превръщат във врагове.“

Елена Йончева разказа, че това не е първият забранителен списък на властите в Киев – през август в „черен списък“ са попаднали кинорежисьорите Емир Кустурица и Оливър Стоун. По думите на Йончева, на двамата не просто им е забранено да влизат в Украйна, а са забранени за излъчване и всички техни филми на територията на страната. Йончева информира, че в последния списък, в който попада и тя, присъстват още имената на наблюдатели в Източна Украйна (сред тях е и депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева), на държавни служители, артисти, писатели, академици.

Пред Слави Трифонов Елена Йончева сподели, че е избягвала да изразява личната си позиция в четирите филма, които е заснела в Украйна. След въпрос на Слави какво мисли сега за събитията в Украйна, Елена Йончева заяви, че „Майдана“ е започнал с напълно легитимни искания на хората за по-достоен живот, за демокрация и за разрушаване на съществуващата олигархична система. След това Йончева допълни картината на събитията от своя гледна точка: „За съжаление повечето медии показаха само тази част, те не видяха всичко това, което се случва пак на същия площад – започнаха да се издигат палатки, повече от 70 палатки, в които бяха едни военизирани структури, много добре обучени, организирани, платени и всъщност голяма част от тях – крайнонационалистически настроени. Те всъщност направиха тази смяна на властта, никога не съм я наричала преврат, нарочно, защото смятам, че моята позиция най-добре ще бъде изразена чрез документалистиката, чрез истината. По-добре да дадеш мненията на хората от площада – техните намерения, амбиции, откъде идват, кой ги обучава, отколкото да дадеш някакво клеймо.“

В своя коментар Елена Йончева се спря и на личността на президента Порошенко. Тя отбеляза, че според „Форбс“ украинският президент притежава 6 млрд. долара. „Той е олигарх и назначи други олигарси като губернатори“, заяви Йончева.

Журналистката, която е известна с репортажите си от страни с военни конфликти, коментира и важната тема за бежанската вълна. „Действително големият брой бежанци може да представлява заплаха както за социалния, така и за етническия мир“, каза гостът на Слави. Според Йончева „целият този щурм по границите най-вероятно не е случаен“ и трябва да бъде зададен въпросът „кой има интерес от това внезапно нахлуване“.

Йончева обърна внимание на предложението на Турция да бъде създадена зона за сигурност в Северна Сирия, където бежанците да бъдат настанени, охранявани и да се чувстват сигурни. Според Слави тази идея звучи „сюрреалистично“.

Слави Трифонов и Елена Йончева коментираха и ролята на България в кризата с бежанците. Водещият смята, че българите не сме подготвени да посрещнем вълна от хора, които са с различен нрав, култура, манталитет, религия. Журналистката се съгласи със Слави Трифонов: „Не сме подготвени, защото не ги познаваме, нямаме и готовност да ги опознаем, икономически не можем да поемем толкова бежанци. Каквито и огради да правим по нашите граници, по европейските граници – не можем да спрем тази бежанска вълна. Трябва да се разберат какви са причините, които водят до тази вълна.“ Елена Йончева заяви, че България не е невинна в този процес и се обоснова защо: „Кой подкрепя т.нар. „Сирийска опозиция“? Вече не се знае какво стои зад това име, самите американци вече казват, че част от сирийската опозиция преминава към „Ислямска държава“. Кой помага на тази опозиция? Кой, когато имаше тази инвазия в Ирак, Франция например не се съгласи да участва в тази инвазия, кой участваше в това освобождение именно на Ирак? България. Да, със силата на своите възможности, но ние участвахме в една инвазия, която самият Обама казва, че беше грешка, на една разрушена държава. „Ислямска държава“ къде се появи? Тя се появи в Ирак.“

Елена Йончева не се съгласи с твърдението на Слави Трифонов, че „обикновените хора не взимат подобни решения, а те го отнасят“: „Как да не взимат подобни решения? Обикновените хора трябва да знаят за какво гласуват, трябва да питат съответната партия, съответните политици какви са техните външно-политически възгледи.“ Според Йончева външната политика не е нещо имагинерно и каква ще бъде тя, зависи от всички.

Слави Трифонов запозна Елена Йончева и с инициативата за провеждане на референдум по 7- те точки на „Шоуто на Слави“ за промяна. „За да се проведе един референдум, хората трябва да имат достатъчно познания за какво гласуват“, заяви скептично Елена Йончева и добави, че в България няма условия хората да бъдат добре информирани.

Слави каза, че смята да информира добре хората и даде пример с темата за държавните субсидии за партиите: „11 лева, които взимат на глас политиците – това са субсидиите. В Германия е 50 евроцента. Смятам, че е несправедливо да взимат 11 лева, да си купуват бронирани коли или да си ги слагат на сметка и да печелят от лихвите.“
Елена Йончева обаче заяви, че предпочита да има държавни субсидии, отколкото партиите да намират други начини за пълнене на партийните си каси.
Относно другите точки от предложенията на „Шоуто на Слави“ – Елена Йончева е „за“ електронно гласуване, но ако има достатъчно гаранции, че то няма да бъде манипулирано.

Цялото предаване от 29 септември 2015 г.